2,1 milyar insan hala yokluk ve açlık sınırının yaşadığı o harika dünyamızda bu sayıdan daha fazlası olan 2,8 milyar insan temiz gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor.


2,1 milyar insan hala yokluk ve açlık sınırının yaşadığı o harika dünyamızda bu sayıdan daha fazlası olan 2,8 milyar insan temiz gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor.
IEA’nın hazırladığı rapora göre Sahra Altı Afrika ülkelerinde sağlıksız yemek pişiren nüfus 2000 yılından bugüne 240 milyondan 780 milyona yükseldi. Tabi bunun yanında temiz su, medikal ürünlere ulaşmak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda günlük standartların yanına bile yaklaşamıyor.
Dünya Bankası raporunda sunulan bilgilere göre üretilen gıdaların 3’te 1’i çöpe giderken, gıda üretim aşamasında ise %40’lık bir kayıp söz konusu. Her gün açlığa bağlı sebeplerden ölen kişilerin sayısı 25 bin kadar ve çöpe giden bunca gıda bu sayının 15 katını besleyecek miktarda.
Biz ülke olarak ise her yıl 1,7 milyar adet ekmeği çöpe atarken, diğer gıdalarla birlikte 214 milyar liralık bir israfa imzamızı atıyoruz.
Gıda israfı içerisinde tüketeceğimizden fazlasını hazırlamak veya satın almak, gıda güvenliğine uymayan ürünler, özellikle yiyecek ve içecek endüstrisindeki işletmelerin müşterilerinin ihtiyacından fazla ürün hazırlamaları.
Açık büfe gibi otellerin pazarlama stratejisi olarak kullandığı sistemler gibi…
Dünya nüfusunun hızlı artışı ve bununla gelen yoksulluk belki kapımızı çalmayana kadar bizim için sadece birer haberden ibaret.
Evlerimizde yapabileceğimiz küçük planlamalar sayesinde bu israfa bireysel olarak bir nebzede olsa katkımız olmakla birlikte, bu fazla olan gıdalar ihtiyaç sahiplerin hepsine yine ulaşamayacak.
Biz ne kadar tasarruf yapsak bu bize ekonomik olarak bir geri dönüşü olacak ve yine Dünyada temiz gıdaya ulaşamayan kişi sayısı da sürekli artacak.
Tüm Dünyada özellikle 2017-2019 yılları arasında gıda israfı konulu birçok haber gördük herkes maşallah pek duyarlı bu konuda. Kimi başarılı yardım kuruluşları ve medyatik kuruluşlar dışında bireysel çaba ile de bu insanlara ulaşmaya çalışanlarda yok değil. Artan nüfusa yetişebilmek belki de mümkün değildi.
Yine de gıda israfı önemli bir konu. Elimizin altında çeşit çeşit yiyecekler varken ve üstelik biz yemeğimizi yerken her gün açlıkla mücadele edemeyen o 25bin insan var.