Atatürk üzerine senaryo yazmak, onu da filim yapmak, önemli olduğu kadar zordur da…
Nedeni :
1- Türk Cumhuriyeti ile Türk dünyasının üzerine titrediği, model aldığı tüm dünyanın liderlik ve devlet kuruculuğunda üzerinde titrediği bir devlet adamını işlemek ve yanlışa düşmemek,
2- Selanik’te doğan RUHU, 1919’a kadar iyi araştırmak, kahvehane sohbeti içindeki dedi ki-demişki söylemlerine kulak asmadan, yapılacak filmleri, yansız bir şekilde gerçeklere uygun, tarih bilinci ile uzman görüşlerinin de alınarak ortaya çıkarılması,
3- Topluma mal olmuş değerlerimizi olağanüstü görüp üzerinde konuşulmaması, bizde çok önemsenir, model alınışları zedelenir korkusu çok yaşanır. Bu nedenle bu değerlerin de İNSAN olduğunu, onların da bedensel kadar ruhsal yönlerinin de bulunduğunu unutmamak gerekir…
Ali Rıza Demircan’ın Hz. Peygamberimiz üzerine yazdığı eseriyle, bu filmin senaryosunun oluşturulmasındaki dramın yaratılan insanın bir görünümü olduğunu unutmamak gerekir…
4- “İnsanlık tarihi,ALLAH ve vatan kavramları dışında mutlak birleştirici, bütünleştirici bir d e ğ e r bulunmadığını gösteriyor.” (S.TURAL)
SELÂNİK RUHU !...
“ İnsanların bedenselliklerinin yanında RUHLARINI oluşturan yerler vardır. Bedensellikler, ruhlarla bütünleşince değer kazanır. O ruh ki, geleceğin insanını, ülkenin varlığına damga vuruşunu, bu damganın yetişen nesillerle beraber, yetişecek nesillere de örnek oluşunu simgeler...
O ruh ki, kendi ülkesinde oluşan sıkıntıların giderilişindeki etkenliğiyle, geri kalmış, mazlum ülkelere de model olmuşsa; o ruhu öldürmemek, sürekli canlı tutmak, hem kimlik ve kişilikte hem askerî, siyasi, iktisadi alandaki başarılı rolünü yaygın kılmak bizlerin görevi olmalı ve sorumluluğumuzu etkin kılmalıdır”(2017 -gaxetevitamin.com)
“Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması, dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silahlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan, Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve bir şeyler yapmak için Anadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattı. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk’le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:
“-Paşa, Paşa!... Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir...Paşa, Paşa...Devleti kurtarabilirsin!...
Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?...O Vahdettin ki... bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur? Aldatıldığını mı anlamıştı? Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:
-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim...Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz...” sözünün de iyi değerlendirilmesi gerekir.”(2016-gaxetevitamin.com)
Atatürk filmi neyi anlatıyor?
“Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı "Atatürk 1881 - 1919", yetim bir çocukken bir kahramana dönüşen Atatürk'ün hayat hikâyesini konu ediyor. Serinin ilk filminde, Mustafa Kemal'in milli mücadelenin lideri olmaya giden basamakları tırmandığı dönemler konu ediliyor.
Atatürk, Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen, Saner Ayar ve Cengiz Çağatay'ın yönetici yapımcılığını yaptığı 2023 çıkışlı Türk tarihî dönem dramasıdır”https://tr.wikipedia.org/wiki/Atat%C3%BCrk_1881-1919
Selânik’te doğan ruh kaybolursa, Çanakkale ruhu zedelenir, Türkiye’nin önsözü kederlenir, hedefler yön değiştirir…!?
SEVGİLERLE…
21.05.2025
Dr.Hayrettin Parlakyıldız
Akademisyen, Araştırmacı-Köşeyazarı