8-14 Nisan Kalp Haftası olması nedeniyle ben de farkındalık yaratmak için yazımda bunu ele almak istedim.



8-14 Nisan Kalp Haftası olması nedeniyle ben de farkındalık yaratmak için yazımda bunu ele almak istedim. Konu sağlık olduğunda ne yazık ki kendimize gereken önemi vermiyoruz. Özellikle kalp hastalıkları konusunda çok ciddi derece yaşanan problemler, bunu gözler önüne seriyor. Küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkan kalp sorunları, yaşam düzenimizi değiştirmemiz gerektiğini aslında bizlere gösteriyor.
Bir mal varlığımızı kaybettiğimizde millet olarak söylediğimiz sözler vardır; ‘sağlık olsun’, ‘sağlımız yerinde olsun da gerisi mühim değil’.
Peki, o zaman bunu neden sadece lafta tutalım ki? Bu haftanın farkındalığına vararak, beslenme düzenimizi, spor alışkanlıklarımızı, bağımlılıklarımızı gözden geçirmeye var mısınız?
Kalp sağlığını önemsemek ile başlayan bu beden farkındalığı sayesinde yapacağınız değişiklikler sadece bedeninize değil, ruhunuza da iyi geleceğini düşünüyorum.
Kendim için bulduğum kalp sağlığına iyi gelen yiyecekleri de sizlerle paylaşarak ilk adımı atmış olayım. Kalp dostu besinlerin başında zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler geliyor. Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor. Zeytinyağı özellikle kalp ve damar sağlığı açısından son derece yararlı bir besin oluyor. Ayrıca kalp sağlığı için, günlük alınan kalori miktarı azaltılmalı. Katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar ( zeytinyağı, fındık yağı,, ayçiçeği yağı, soya ve mısırözü yağları) düzenli ve belirli düzeylerde tüketilmelidir. Balık tüketimi artırılmalıdır. Kırmızı et tüketimi haftada bir olarak sınırlandırılmalıdır. Tavuk ve hindi gibi beyaz et tüketimine ağırlık verilmelidir. Yağ içeriği yüksek poğaça, cips, kek, pasta gibi gıdalar tüketilmemelidir. Besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Günlük öğün sayısı artırılmalıdır. Alkol alımı azaltılmalı, sigara tüketilmemelidir. Haftada 3 kez egzersiz yapılmalıdır. Basit şeker içeren tatlılar ve rafine edilmiş gıdalar yerine posa içeriği yüksek, saflaştırılmış tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyve alımı artırılmalıdır. Tuzdan uzak durulmalıdır.
Herkese farkındalıklarla, sağlıklarla dolu bir hafta dilerim…