İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, AFAD Başkanı Vali Okay Memiş, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Protokolü, ÇOMÜ Yöneticileri, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Senfoni Orkestrası ile Korosu Doç. Dr. Bahadır Çokamay şefliğinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Marşını okudu ve kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Program; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin tanıtım filminin izlenmesinin ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun konuşması ile devam etti. Gazze'deki insani krize dikkat çekerek uluslararası akademisyenler ve öğrencilere yönelik baskılara karşı üniversitelerin destek sunması gerektiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan Rektör Erenoğlu, Gazze ve Filistin başta olmak üzere dünyanın her yerinde tırmanan şiddet olaylarını ve bir kez daha İsrail Devletinin Barbarlığını şiddetle kınayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sinin tarihine, gelişimine değindi ve şunları söyledi: 

ÇOMÜ Öncü Üniversite Olma Yolculuğunda Önemli Mesafeler Kat Etti

Tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla Türkiye’nin en stratejik kentlerinden birinde kurulu olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, otuz yılı aşkın süredir devam eden öncü üniversite olma yolculuğunda oldukça önemli mesafe kat etmektedir. Eğitim, araştırma, spor ve sanat alanları ile toplumsal katkı faaliyetlerinde kayda değer başarılara imza atmış bir üniversitedir.

Uluslararasılaşma ve Kalite Odaklı Çalışmalarla Ülkemizin, Dünyanın Önde Gelen Üniversiteleri Arasında Yer Almaya Başladık

Yaşadığımız kentin ve dünyanın değişen ihtiyaç, beklenti ve sorunlarına üniversite olarak çözüm üretme, eğitimden sanata, kültürden spora her alanda bir marka üniversite olma hedefimizi sürdürmekteyiz. Üniversitemiz, kentimizin konumu, kalkınma hedefleri ve son dönemde yapılan yatırımlar dikkate alındığında, ülkemizin hedeflerine ulaşma yolunda öncülük eden kurumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Belirtilen bu hedefler kendimizi sürekli bir şekilde revize etmeyi zorunlu kılmaktadır. Özellikle son dönemde, uluslararasılaşma ve kalite odaklı çalışmalara ağırlık vererek, belirli alanlarda ülkemizin ve dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alma yolunda önemli adımlar atılmaktadır. Yönetimde katılımcılığı esas aldığımız anlayışla üniversitemizin tüm paydaşlarını süreçlere dahil etmekteyiz. Yenilediğimiz vizyonumuzla toplumun yaşam kalitesine katkıda bulunarak bilim, teknoloji, sanat, spor ve kültür alanlarında öncü bir üniversite olmayı hedef edindik.

Vizyonumuzun Ana Unsurlarından Biri Öğrencilerimizi Girişimci ve Yenilikçi Şekilde Yetiştirmek

Öğrencilerimizi girişimci ve yenilikçi şekilde yetiştirmeyi vizyonumuzun ana unsurlarından biri haline getirdik. Bu anlamda eğitim-öğretim faaliyetlerinin niteliğini sürdürülebilir olarak arttırmayı, nitelikli Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri yoluyla ulusal ve uluslararası düzeyde katma değer oluşturmayı amaçlamaktayız. Topluma ve doğaya duyarlı, insana ve farklılıklara saygı duyan bir üniversite olarak Avrupa yükseköğretim alanındaki gelişmelerle uyumlu bir kurumsal yapılanmayı üniversitemizde kapsamlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kalite odaklı bir kurum kültürünü yerleştirmeye çalıştığımız üniversitemizde 2024-2028 Stratejik Planımızı da bu eksende hazırladık. 

Üniversitemizde Birim Bazlı İhtisaslaşma Çalışmalarını Hayata Geçirdik

Uluslararasılaşmayı sağlayan çalışma ve faaliyetlerde sürdürülebilirliği ve sürekli gelişimi esas alarak kaynaklarımızı güçlendirmenin ve daha verimli şekilde kullanmanın planını ortaya koyduk. İyi bir planlamanın kurumsallaşma adına önemli olduğunun farkındayız. Bölgesel kalkınma planına uygun olarak, üniversitemizde birim bazlı ihtisaslaşma çalışmaları hayata geçirilmektedir. 

Rektör Erenoğlu; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin Stratejik Planı kapsamında geçtiğimiz yıl boyunca gerçekleştirdiği faaliyetlerle elde ettiği başarıları paylaşarak şu başlıklara dikkat çekti: 

Stratejik Plan ve Hedefler

Katılımcı bir yaklaşım izlenerek Stratejik plan, kamu, sanayi, mezunlar ve kamu kurumları iş birliği ile yenilendi.
Politika Tasarımı kapsamında belirlenen hedeflere uygun politikalar yeniden tasarlandı ve hedeflerle matrisler oluşturuldu.
Akredite program sayısı 15'ten 22'ye çıkarıldı. Kısa vadede akreditasyon süreci tamamlanmış program sayısının 40’a çıkarılması hedeflenmiştir
Uluslararası Başarı olarak üniversitemizden 13 bilim insanı, dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer aldı.
Öğrenci Kalite Komisyonu ve Öğrenci dekanlığı ile birlikte katılımcı yönetim anlayışı benimsendi.
İmece Koordinatörlüğü kurularak 7+1 ve 3+1 işyerinde mesleki eğitim modeli sistemleri uygulamaya alındı; tüm MYO’larda 3+1 işbaşı eğitim modeline geçiş yapıldı.
Sürekli Geri Bildirim prensibiyle 7/24 platformu kullanılarak paydaş ve öğrenci görüşleri aktif olarak alınıp iyileştirmeler gerçekleştirildi.

Öğrenci Destek Programları kapsamında
Öğrenci toplulukları aktif öğrenci kulüplerine dönüştürüldü.
Spor Birliği Koordinatörlüğü kurularak öğrencilerimizin ve personelimizin 35 farklı branşta spor yapması sağlanmaktadır.
Tazelenme üniversitesi açıldı ve çocuk üniversitesi ilk mezunlarını verdi.

Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri kapsamında
Araştırma faaliyetlerinin merkezi bir yönetim altında toplanması için Araştırma Dekanlığı kuruldu.
Akademisyenlere yönelik proje geliştirme eğitimleri ve mentörlük programları düzenlendi.
TUBİTAK ve TUSEB gibi kurumlardan alınan proje başvuruları %250 oranında arttı, AR-GE gelirleri %300 oranında yükseldi.
Sadece 2024 yılı Eylül ayı içerisinde 96 tane bilimsel araştırma projesi akademisyenlerimiz tarafından hazırlanarak değerlendirilmek üzere Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu TÜBİTAK’a sunulmuştur.
Projelerde yer alan bursiyer öğrencilere yönelik burs imkanları artırıldı; bursiyer araştırmacı sayısı 4 kat arttı.

Sanayi ile İş Birliği Kapsamında 
Konsorsiyumlar ve Proje Başvuruları ile Yerel sanayi firmalarıyla oluşturulan konsorsiyumlarla büyük AR-GE fonlarına başvurular yapıldı.
Büyük Bütçeli Projeler olarak 200 milyon lira bütçeli 2 adet TÜBİTAK SAYEM projesi, 160 milyon lira bütçeli 4 adet TÜBİTAK 1004 projesi ve 3 milyon euro bütçeli 7 adet INTERREG proje başvurusu gerçekleştirildi.

Lapseki’de çocuk hakları eğitim semineri düzenlendi Lapseki’de çocuk hakları eğitim semineri düzenlendi

Yeşil Dönüşüm Faaliyetleri Kapsamında
Yeşil dönüşüm için birçok kurumla farkındalık projeleri hayata geçirildi
Çanakkale genelinde eğitim kurumları ile iş birliği yapılarak “Sıfır Atık” bilinci oluşturuldu.
EcoUnity AB Erasmus Plus Projesi ile yerel aktörlerle iş birliği geliştirilerek çevresel projeler hazırlandı.

Akademik İş Birlikleri
Çeşitli üniversitelerle eğitim ve araştırma alanlarında iş birliği protokolleri imzalandı. Bunlar arasında Bradford Üniversitesi, Amsterdam Vrije Üniversitesi, Zaragoza Üniversitesi ve diğer uluslararası kurumlar yer aldı. 67 uluslararası üniversite ile ikili anlaşma imzalandı.
Endüstri Protokolleri kapsamında ise Kültürel ve bilimsel iş birliği amacıyla çeşitli kurumlarla protokoller imzalandı. Bu stratejiler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin eğitim, araştırma ve topluma katkı sağlama hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kentle daha çok bütünleşen, üniversite-sanayi-STK iş birliklerini güçlendirmiş, sorunlara duyarlı ve çözüm odaklı, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınır ve öncü bir üniversite yolunda hızla ilerleyeceğini önemle vurgulamak isterim.

Davut Doğan Ülkemize ve Çanakkale'mize Yaptığı Katkılardan Dolayı Hepimizin Gurur Duyduğu Örnek Biri

“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu olarak, ülkemize ve Çanakkale'mize yaptığı katkılarla hepimizin gurur duyduğu Sayın Davut Doğan’a "İşletme Bilimi” Alanında Fahri Doktora Unvanı tevdi edecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Rektör Erenoğlu “Sayın Doğan’ın yalnızca bir iş insanı olarak değil, topluma ve çevreye duyarlı bir lider olarak gösterdiği örnek davranışlar ve projeler hepimize ilham kaynağı olmuştur” dedi.

AFAD Başkanı Vali Okay Memiş'e teşekkür ederek "Türkiye'de Afet Yönetimi ve 6 Şubat Depremleri" konulu açılış dersinde bizlere aktaracağı bilgilerin, ülkemizin ve bölgemizin geleceği açısından önemli katkılar sağlayacağını belirten Rektör Erenoğlu, konuşmasını “Eğitimde ve Bilimde Hep Birlikte Daha İleri ”mottosuyla tamamladı.

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Çanakkale’nin güzide kuruluşlarından bir tanesi olduğunu altını çizerek “Üniversitemiz bir yandan yükseköğretim faaliyetlerini yürütürken diğer yandan çok nitelikli akademisyenleri ile bilime ciddi katkı sağlıyorlar. Ayrıca ilimiz açısından özellikle vurgulamak istediğim bir üçüncü fonksiyonu olarak ta bölgesel kalkınmaya ilimizin kalkınmasına ciddi anlamda destek veriyorlar” dedi.  

Vali Toraman’ın konuşmasının ardından Fahri Doktora Tevdi törenine geçildi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’ın özgeçmişini ve ÇOMÜ Senatosunun Fahri Doktora Kararını okudu. Doğanlar Holding’i anlatan kısa filmin izlenmesinin ardından Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’na ÇOMÜ tarafından İşletme Bilimi’ alanında Ülke ekonomisine ve sosyo-kültürel dokusunun gelişmesine katkılarından dolayı Rektör Erenoğlu tarafından cübbe giydirilerek ÇOMÜ’nün rozeti takıldı ve ÇOMÜ’nün mensubu olduğunu, kurumsal aidiyeti ifade eden ÇOMÜ kimlik kartı verildi ve fahri doktora unvanı payesini takdim etti. Hediye takdiminin ardından Davut Doğan yaptığı teşekkür konuşmasında şahsına yapılan bu iltifatın kendisi için büyük bir onur vesilesi olduğu vurgulayarak “Ülkemize ve Çanakkale’mize katkılar sunmaya ve bunun için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.        

Davut Doğan’ın konuşmasının ardından Teknofest ISIF24 - 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nda ödül kazanan akademisyenlere Vali Toraman, ABD’nin Stanforf üniversitesi ve Elsevier iş birliğiyle belirlenen dünyanın en etkili ÇOMÜ’lü bilim insanlarına ödülleri AFAT Başkanı Vali Okay Memiş, YKS’de en yüksek puan alan Türkiye’nin en başarılı öğrencilerine Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir ve Rektör Erenoğlu tarafından ödülleri takdim edildi. Program AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in “Türkiye’de Afet Yönetimi ve 6 Şubat Depremleri” konulu Açılış Dersi ile devam etti.  

Kaynak: www.comu.edu.tr