Çanakkale, tarım ve seracılık sektöründe büyük bir adım daha attı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Seralar Güçleniyor, Üretim Yükseliyor" projesi kapsamında, merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren üreticiye özel sera naylonları dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilen ve yüzde 50'si Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 25'i Çanakkale İl Özel İdaresi, yüzde 25'i ise üreticiler tarafından finanse edilen "Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın" projesi, modern seracılığın gelişimine büyük bir katkı sağlıyor.

119 Üreticiye Özel Sera Naylonları Dağıtıldı
Bu özel naylonlar, ürünlerin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirilmesine olanak tanıyor. Çanakkaleli üreticiler, bu destek sayesinde ürünlerini daha etkili bir şekilde yetiştirebilecekler. Proje kapsamında düzenlenen törenlerin ardından Çanakkale Merkez ve Bağlı ilçelerindeki 119 üreticiye toplam 63.110 kilogram sera naylonu teslim edildi. Bu destek, Çanakkale'nin tarım ve seracılık sektörünün daha da güçlenmesine katkı sağlayacak. Üreticiler, aldıkları destekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve modern seracılığın gelişimine büyük bir katkı sağlayacak olan bu naylonların, Çanakkaleli üreticilerin ürünlerini daha etkili bir şekilde yetiştirmelerine yardımcı olacağını belirttiler.

Çanakkale Tarım ve Seracılık Sektörü Yükselişte
Çanakkale Merkez Kumkale köyünde ve Biga ilçe merkezinde de sera naylonu teslim törenleri gerçekleştirildi. Törenlerde yaptığı konuşmasında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; "Seralar; açık alana göre birim alandan daha fazla ürün alınabilen, iklim koşullarına bağlı kalmaksızın yılın 12 ayında pazara taze, sağlıklı sebze meyve sunma imkânı sağlayan yapılardır. Yıl içinde aynı alandan birden fazla ürün alınabilmekte. 365 gün işgücüne ve bu sektörle ilgili girdi, ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. İlimizde 338 üreticimize ait 1039 dekar sera alanı bulunmakta. Yıllık 160 milyondan liradan fazla ilimiz ekonomisine katkısı bulunmaktadır. “Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın" projesi ile ilimiz merkez ve bağlı ilçelerinde bulunan seralardan; çeşitli nedenlerle sera naylonları olmayan, hasara uğramış, yırtılan, yıpranan, değişim zamanı gelmiş ve bu nedenle üretime ara verilen seraların plastik örtü materyali değiştirilerek tekrar üretime kazandırılmasını amaçladık. Çanakkale Valiliğimiz önderliğinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilerek 2.000.000 TL si Bakanlık, 1.000.000 TL si Çanakkale İl Özel İdaresi, 1.222.000 TL si üreticiler tarafından finanse edilen “Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın" projesi kapsamında 1. Etap da 119 üreticimize 63.110 kg sera naylonu seralarını kaplamak üzere teslim edeceğiz. Projeden faydalanan üreticilerimiz iki ay içinde sera naylonlarını kaplayarak en az 36 ay boyunca sürekli üretim yapmakla yükümlüdürler. Projemizin birinci etabından faydalanamayan üreticilerimize projenin ikinci etabında öncelik verilecektir. Projenin hazırlanmasında uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Üreticilerimize hayırlı, uğurlu olsun. Bol, bereketli kazançlar dilerim. Sera örtüsü bizden, üretim sizden" şeklinde konuştu.

Haber: Şahver Banu Çağlak

Editör: Boğaz Gazetesi