Denizcilik tarihinde önemli bir yere sahip olan Preveze Deniz Zaferi ve Türk Deniz Kuvvetleri Günü'nün 485. Yıldönümü Çanakkale’de yapılan programla kutlandı.

Deniz Müzesi Komutanlığı'nda düzenlenen programa, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yıldız, Belediye Meclis Üyesi Emekli Tuğgeneral Süleyman Canpolat başta olmak üzere, İl protokol üyeleri, askeri personel ve sivil davetliler katıldı.Kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından, Deniz Kuvvetleri Günü ve Preveze Deniz Zaferi'nin anlamını vurgulayan mesajlar okundu. Programın önemli bir bölümünü oluşturan anlatım ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı tanıtan bir video gösterimi izledi.

Preveze Deniz Muharebesi’nin Önemi
Preveze Deniz Muharebesi, 28 Eylül 1538 tarihinde Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Preveze'de Osmanlı Donanması ve Papa III. Paulus'ün çabalarıyla bir araya gelen Haçlı donanması arasında gerçekleşen deniz muharebesi. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.

Bu özel gün vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikler, denizcilik tarihine ve kahraman denizcilere olan saygının bir ifadesi olarak büyük bir coşku içinde kutlandı.

Haber: Senem Erdem İnal

Editör: Boğaz Gazetesi