Çiftçiler İçin 2024 sezonunun zor bir yıl olduğunun altını çizen Ünver, çiftçilerin hem enflasyon nedeni ile atan girdi maliyetleri ve en önemlisi de kuraklık ile mücadele etmek zorunda kaldığının alını çizdi. Tarlalarda ekim ayı olmasına rağmen kuraklık neden ile ekimlerin yapılamadığını da belirten Ünver çiftçilerin zor durumda olduğunu söyledi.
İklim Değişiklikleri ve Kuraklık Tarımı Vurdu
Çanakkale’ de çiftçiler üretim yapmakta zorlanmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon nedeni ile artan girdi maliyetlerin olumsuz hava koşullarına birde kuraklık eklenince üretici verimsiz bir o kadar da zor bir üretim sezonu geçirdi. Üreticilerin durumunu değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, 2024 ürem yılının çiftçi için her anlamda çok zor bir yıl olduğunun altını çizerek “Çiftçi için, üretim için zor bir yıldı. Neden? Yani yıllardan beri dile gelen ve devamlı konuşulan iklim değişikliği. Artık her gün kendini hissettirmeye başladı. Ve ikim değişikliğinin en çok etkilediği sektör tarım sektörü oldu. Çünkü yani Mayıs ayından beri Çanakkale ilimiz düzenli bir yağmur alamıyor. Yani önceden Ekim ayı içinde adı üzerinde tarlaya mahsuller ekilirdi. Bizim çiftçimiz Ekim ayında şu an ekim yapamıyor Niye? Çiftçi kuraklıktan tarlasını süremiyor.” dedi.
Biga Üreticisi Dolu Yağışından Çok Büyü Zarar Gördü
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver geçen hafta Cumartesi günü Biga’ ve da Gelibolu’da meydana gelen dolu yağışının özellikle Bigalı üreticilere büyük zarar verdiğinin altın çizerek “Cumartesi gün sizin de bildiğiniz gibi bir dolu yağışı oldu. Yani Gelibolu'dan Başlayarak Biga ilçesine müthiş şekilde bir dolu yağışı oldu. İklim değişikliğinin artık yaşıyoruz ve olumsuzlukların da elbette yaşıyoruz. Aşağı yukarı Biga ilçemizde yüz bin dekar çeltik dikim var. Bu dikim alanının yetmiş beş bin dekarı daha dikilmemişti. Ama bununla birlikte kırk beş bin dekar toprakla bir oldu. Dolu yağışı Öncelerden vardı. Ama yağışı bu kadar şiddetli değildi. Dolunun şiddeti arttıkça çiftçiyi daha fazla vurdu. Şu an Biga’da çeltik üretimi yapan çiftçiler olmak üzere domates, biber, patlıcan, kışlık sivri biber, lahana ve mısır üreticilerini tarlaları yerle bir oldu. Yani çiftçi şu ana kadar zor bir yıl yaşıyor, zor Günler Yaşıyor.
Kuraklık Nedeni İle Verim Düşüklüğü Var
Ünver, yaşanan kuraklığın ürünlerde ciddi bir verim düşüklüğünü de beraberinde getirdiğini ifade ederek “Çiftçilerimizi Ürettiği ürün domatesinden, biberinden, patlıcana, ayçiçeğinden buğdayından arpasına kadar kuraklıktan dolayı verim düşüklüğü hat safhada. Buğday üretiminden örnek verecek olursak ortalama çiftçi beş yüz ile yedi yüz kilogram buğday elde ederken, bu sene iki yüz, iki yüz elli üç yüz kilo buğday aldı. Çiftçi kuraklık ile mücadele ederken yüksek enflasyon nedeni ile artan girdi maliyetleri ile de mücadele etti. Çiftçinin girdi maliyetleri en az yüzde yüze varan artış olurken bu sene çiftçinin tohumluk mısır ve arpasına, buğdayına, ayçiçeğine verilen fiyat artışı %12 ila % 30, % 30 artış olan da ancak tohumluk mısır ve ayçiçeğinde oldu. Bizim ana hububat dediğimiz arpa ve buğdayı kabul edersek artış % 12. Allah aşkına yani devletin kurumu TÜİK'lerine göre ülkemizde % 65, %70 enflasyon açıklandığı halde çiftçimizin bin bir emek ve masraf ederek ürettiği ürünlere %12 artış verilirse bu çiftçi bu yükün altından kalkamaz. Çiftçi % 65 - % 70 enflasyon ortamında girdi fiyatlarının da enflasyona paralel olarak arttığı ortamda % 12 ürün artışı ile üretmeye nasıl devam edebilir. “ dedi.
Çiftçi % 73 Faizle Borçlanıp, % 12 Ürün Artışı İle Borcunu Ödeyemez
Çiftçiyi çok zor durumda bırakan bir başka konunun ise üretim sürecinde, üretim yapmak için tarım kredi kooperatiflerinden aldığı borcun geri ödemesinde yaşandığını da sözlerine ekleyen Ünver, “Bugün, tarım kredi kooperatifleri çiftçinin kurulduğu bir kuruluştur. Eğer çiftçi zamanında tarım krediden aldığı ürünlerin parasını ödemezse Tarım kredi kooperatifinin çiftçiye uyguladığı faiz oranı 73 Şimdi çiftçi % 12 artışla ürünü satacak ve % 73 faizle çiftçi üretim için borçlandığı parayı geri ödeyecek. Bunun matematiksel ve yaşam olarak izahı yok. Onun için bu yıl çiftçinin para kazanabildiği ürün ancak meyve diyebiliriz. Şeftali iyi başladı. Biraz düşüş olsa bile Şeftali, Çanakkale'nin meyvesi yani Bayramiç beyazı ve kayısında bugün bu yıl çiftçinin ancak para kazandığı ürünlerin başında geliyor. Onun haricinde diğer ürünlerden çiftçiyi para kazanıp sayamayız” dedi.