Tarhun baharatını sizlere tanıtmaya geldim.
Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişen bir bitki tarhun.Türkiye'de ise Bayburt'un Yedigözeler Köyünde aroma bakımından zengin olarak yatişiyormuş. Yörede "dargun" olarak da geçiyor bizim baharat. Ayrıca ekonomik getirisinden dolayı 'yeşil altın' olarak da anılıyor.Nerelerde kullanılıyor peki bu baharat diye bakacak olursak; kesme çorbası, salata gibi yemeklere konuluyor. Makarnalarda dolmalarda, Bayburt'un yöresel yemeği galacoşda ve böreklerde de bu bitkiye yer verebiliyoruz.
Faydalarına gelirsek:
Yemekten sonra oluşan şişkinliklere iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor.
Sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili oluyor.
Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı oluyor.
İştah açıcı bir etki gösterdiğinden kilo alamayanlara çare oluyor.
Vücutta doğan bir idrar söktürücü etkisi yaratıyor.
Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sorunu yaşayanlara destek oluyor.
Antiseptik bir özelliği bulunduğu için vücuda giren mikroplarla canla başla savaşıyor.
Hoş ve keskin kokusu sayesinde ağız kokusunu önlemeye yardımcı oluyor.
Antiseptik özelliği sayesinde düzenli bir şekilde çay olarak içildiğinde diş ya da diş etlerinde oluşabilecek iltihapların önüne geçiyor.