.

İncir, dut ailesinin bir üyesi olan Ficus ağacında (Ficus carica) yetişir. İncir, insanlar tarafından tüketilen en eski meyveler arasındadır. İncir ağacı yaprak döken ve 7-10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen bir ağaçtır. İncir ağaçları 100 yıla kadar yaşayabilir ve ağacın yüksekliğini geçebilecek uzun ve kıvrımlı dallara sahiptir. Birçok tohumdan oluşur ve 3-5 santimetreye kadar büyür. Büyürken yeşil renk alırlar, olgunlaşıp büyüdüklerinde mor ya da kahverengi renge dönüşebilir.
Şaşırtıcı bir gerçek; incir aslında bir meyve değildir. Botanik olarak bakıldığında incir ağacının yapraklarının uzanıp, büyüyüp bir kese içerisinde çiçeğinin oluşmasıdır.
İncir, Sodyum, Potasyum ve Magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, yüksek oranlarda B3, B6, B2 ve K vitamini içermektedir. Kalp ve mide için çok önemli özelliği olan lif açısından da çok zengindir. Kuru incirin besin değeri, taze incirinkinden daha fazladır. Tek bir kuru incir, yumurta yemek kadar iyidir. Taze veya kurutulmuş incir, güçlü antioksidanlar içerir.

İNCİRİN BESİN DEĞERLERİ
100 g incirde aşağıdakiler bulunur:
Su: 79,11 g
Enerji: 74 kcal
Protein: 0.75 g
Toplam yağ: 0.3 g
Karbonhidrat: 19.18 g
Lif: 2.9 g
Toplam şeker: 16.26 g
Kalsiyum: 35 mg
Demir: 0,37 mg
Magnezyum: 17 mg
Fosfor: 14 mg
Potasyum: 232 mg
Sodyum: 1 mg
Çinko: 0.15 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 2 mg
Tiamin: 0,06 mg
Riboflavin: 0.05 mg
Niasin: 0.4 mg
B-6 Vitamini: 0.11 mg
Folat, DFE: 6 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 7 µg
A Vitamini, İÜ: 142 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.11 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 4.7 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0,06 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.14 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg
İNCİRİN FAYDALARI
İncirin sağlık yararlarından bazıları şunlardır:
Hipertansiyonu rahatlatır

İncir A, B1 ve B2 Vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından zengindir. Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan insanlara rahatlama sağlar.