İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne Ali Kaçan ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Lapseki’deki kiraz üreticilerini tarlalarında ziyaret ederek, kirazlar hakkında bilgi aldı. Birçok üretici ile konuşan Karadağ ve Kaçan, üreticilere kiraz toplamada yardım etmeyi de ihmal etmedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİN CEPLERİNE TAZE PARA GİRECEK”
Yapılan ziyaretler sonrasında değerlendirmede bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Kiraz üretimine biz çok önem veriyoruz çünkü üreticilerimizin ceplerine taze para girecek. İlçemiz kiraz üretiminde önde gelen ilçemiz kirazımız birçoğu çeşitli ülkelere ihraç oluyor ilçemiz genelinde 8, 500 dekar alandan yıllara göre değişen 7bin ila 10 bin ton oranında üretim değişiyor bölgesel koşullara göre üretilen kirazın 4 bin ton civarı kiraz İngiltere, Almanya, Ukrayna, Rusya ihraç oluyor. Daha önce söylediğim gibi bu yıl meyve fazla olacak“ dedi.

“YÜZDE 50 ORANINDA ÜRETİMİ BİZ LAPSEKİ’DE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “İlimiz baktığımız zaman kiraz üretiminde diğer bitkisel üretimde olduğu gibi, meyvede olduğu gibi ülkemizde hakikaten potansiyeli yüksek il. Kiraz üretimimiz şöyle bir baktığımız zaman 18 dekarlık alanda biz kiraz üretimi yapıyoruz. Lapseki ilçemiz kiraz üretiminde lokomotif ilçemiz. Yine yüzde 50 oranında üretimi biz Lapseki’de gerçekleştiriyoruz. Özellikle ziraat 900 ve Regina çeşitlerimiz ön safhada bulunuyor ve bunların pazarlaması ve pazardaki pahası da bir hayli yüksek olarak gerçekleşmektedir. Son birkaç yıla baktığımız zaman kiraz üreticimizin hakikaten iyi bir kazanç elde ettiğini görmekteyiz. Tabi kiraz çok hassas bir meyve dolayısıyla sıcağa, yağmura buna benze birçok iklimsel faktörlere bağlı olarak daha önceki yıllarda yani 2017 yılından önceki yıllarda kirazdaki meydana gelen zararlar, TARSİM kapsamı içerisinde değildi. Ancak 2017 yılından sonra kirazdaki zararlarda dolu olsun buna benzer zararlarda TARSİM kapsamı içerisine alındı” şeklinde konuştu.

“ÇOK KALİTELİ KİRAZLARININ OLDUĞUNU GÖRDÜK”
Karadağ, “Burada bir üreticimiz bahçesinde bulunuyoruz görüyoruz ki aile işletmesi olarak eşi, annesi ve çocuklarıyla birlikte çalışıyorlar. Baktığımız zaman hakikaten çok kaliteli kirazlarının olduğunu gördük, üreticimizin de yüzü gülüyor. Pazar çok iyi, inşallah ihracata da gönderecekler. Bu yüzden ülkemiz ekonomisine, ilimiz, ilçemiz ekonomisine de katkı sağlayacağına da inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gülçin AKIN
Editör: Ersan Küçükkuru