Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici fiyatları haziran ayında yüzde 4.95 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 78.6 oldu. Beklenti aylık yüzde 4.44, yıllık yüzde 77.75 şeklindeydi. Ana harcama gruplarına göre en yüksek artış aylık yüzde 10.6, yıllık yüzde 123.37 ile ulaştırmada yaşandı. Enflasyon hızlı bir şekilde artması son bulunacak denirken aylık bazda yüzde 5 daha arttı. Gelişmeleri Finans uzmanı Ömer Karabay değerlendirdi. Karabay; '' Enflayon etkisi üretici fiyatlarda devam ediyor. Üretici fiyatları arttığı sürece bu tüketici enflasyonu devam edecek, fiyatlar tüketim ürünlerini yukarı doğru iterken, maaşlar ile tüketim ürünlerinde gerçekleşem maaliyetlerde geri adım atılmaya çalışılıyor. Bu piyasalarda alışveriş yapılan rakamlardan elbette çok farklı ve çok uzakta'' dedi.
Enflasyon Artışı Ne Kadar Sürecek ?
Karabay; ''Enflasyon görülen o ki alınan tüm tedbirlere rağmen yükseliş eğiliminde bu da elbette büyük kesimleri alım gücümde zorluyor. Özellikle yaz aylarında beklenen bazı ürünlerde fiyat düşüşü devam edeceğe benzemiyor.''dedi.
Yoksulluk Artıyor
Enflasyonist etki ile birlikte
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden B yüzde 61.63'ten Haziran'da yüzde 64.42'e, C endeksi ise yüzde 56.04'ten yüzde 57.26'ya yükseldi.
Gıdadan 0.57 puan katkı
TÜİK verilerine göre gıdada aylık enflasyon yüzde 2,09 arttı ve bunun manşet tüketici enflasyonuna katkısı 0.57 puan oldu. TÜİK artık madde fiyatlarını açıklamadığı için hangi maddelerin bu artışta daha etkili olduğu görülemiyor. Ancak ürün grupları bazında değişim yayınlanıyor. Buna göre haziranda sebze fiyatları yüzde 24,85 düşerken taze meyveler yüzde 2,85, yumurta fiyatları yüzde 3,02 fiyat düşüşü yaşadı. Ancak buna rağmen işlenmiş gıdada yükseliş sürüyor ve aylık artış yüzde 7,53 oldu. Çay fiyatlarına yüzde 19,49, taze sütte yüzde 15,22, tereyağında yüzde 13,13, peynirde yüzde 12,41 ve meyve sularında yüzde 13,13 oranında zamlar yaşandı. Bunlar da gıda grubunda aylık enflasyonu yükseltti.
Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise yapılan vergi ayarlamasıyla aylık artış yüzde 2,61 oldu ve manşet tüketici enflasyonuna katkısı 0.12 puan oldu. Konut grubunda aylık yüzde 8,34’lük artışla manşet enflasyona katkısı 1.17 puan oldu. Haziran başında konutlarda elektrik fiyatları yüzde 15 artırılmış doğalgaz zammı ise yüzde 30 olarak uygulanmaya başlamıştı. Bu iki zam ile kiralardaki artışla konut grubunda aylık enflasyon yükseldi. Kiralarda ise haziran ayında artış yüzde 3,11 olarak belirlendi.Ev eşyası grubunda ise dövizdeki oynaklık etkili oluyor. Bu grup ithal ürünlerin ve üretim için yapılan ithalatın etkisiyle kurlara daha duyarlılık gösterirken haziranda aylık artış yüzde 3,96 oldu ve manşet enflasyona katkı 0.35 puan olarak hesaplandı. Sağlıkta yüzde 1,97’lik artış 0.06 puanlık bir artış yarattı.
İbrahim Akın KAZANCI
Editör: Ersan Küçükkuru