Bir çok meyvenin doğal yetiştiği Çanakkale’nin zengin ekosisteminde yaşam bulan ve verdiği meyvelerle hem doğaya hem de insan sağlığına katkı veren meyvelerden biri de Üvez meyvesi. Doğada yaşayan canlıların severek tüketmesi nedeniyle halk arasında Geyik Elması, Kuş Elması ya da Kuş Armudu olarak da bilinen Üvez, Biga Yarımadası ve Kazdağlarında sık görülen orman meyvelerinden biri. Genellikle 15 ila 20 metre arasında boylanan, yaprakları dökülücü bir ağaç olan Üvez meyvesinin ağacının gövdesi ise 1 metre çapına kadar ulaşır. Klimakterik bir meyve türü olup genellikle güz döneminde yumuşayınca ve koyu kahverengi rengine dönüşünce tüketilebilen meyveler hem doğadaki canlılara besin oluyor hem de tüketen insanların sağlığına katkı sunuyor.
Kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla Çanakkale’nin doğasını tanıtan Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, bu kez paylaşımında Üvez meyvesine yar verdi. Akkan Paylaşımında “Üvez meyvesi insan sağlığına, yabani yaşama ve süs bitkisi olarak ekonomik öneme sahip önemli bir meyvedir. Meyveleri birçok hastalık için faydalı olduğu bildirilmiştir. Üvez, doğal antioksidan içermesi nedeniyle şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, kış hastalıkları, ilkbahar yorgunlukları, ses kısılması, ishal, ve safrayı güçlendirmek için kullanılır. Üvez olgunlaştırılıp tüketildiği gibi işlenmiş şekilde de reçel, marmelat, komposto, çay, meyve suyu, konserve, kurutulmuş gıda olarak da tüketilmektedir. Üvez meyvesi, fenolik bileşenlerinden ötürü antioksidan, anti enflamatuar ve kılcal güçlendirici etkiler göstermektedir” ifadelerine yer verdi.
Doğanın mucizesiyle var oluyor
Üvez aşacının nasıl yetişip büyüdüğü hakkında da bilgiler veren Mehmet Akkan “Üvez meyvesi Çekirdeğinin çimlenme engeli vardır, yani meyve veya çekirdek toprağa düşünce çimlenip ağaç olamaz. Ancak kuşlar veya yaban hayvanlarınca meyveler yenildikten sonra, meyve içindeki çekirdekler sindirim sistemindeki asilik ortamdan geçip, dışkı ile toprağa düşen yerlerde çekirdekler çimlenerek fidan ve ağaca dönüşebilmektedir. Bu nedenle meyvesinin besin değeri çok iyi olup, yaban canlılarınca sevilerek ve aranılarak tüketilmektedir. Böylece yaban canlılarının geldikleri ve uçtukları alanlara yetişmektedir. Bunun için doğada dağınık halde bulunur. Meyveler, kuşlar ve diğer vahşi hayvanlar için önemli bir besin kaynağıdır, çünkü sonbaharda olgunlaşır ve kışa hazırlanmada rol oynar. Üvez çiçekleri böcekler tarafından döllendiği gibi, tohumlarıda hayvanlar tarafından yayılması nedeniyle, biyolojik çeşitlikte önemli yere sahiptir” dedi.
Bir çok hastalık için bulunmaz nimet
Meyvenin sadece besin zincirine değil sağlığa da faydalı olduğunu dile getiren Orman Yüksek Mühendis Mehmet Akkan “ Meyveleri birçok hastalık için faydalıdır. Üvez, doğal antioksidan içermesi nedeniyle şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, kış hastalıkları, ilkbahar yorgunlukları, ses kısılması, ishal, ve safrayı güçlendirmek için kullanılır. Üvez meyvesi klimakterik bir meyve türü olup genellikle güz döneminde yumuşayınca ve koyu kahverengi rengine dönüşünce çekirdekleriyle tüketilir. Üvez olgunlaştırılıp tüketildiği gibi işlenmiş şekilde de reçel, marmelat, komposto, çay, meyve suyu, konserve, kurutulmuş gıda olarak da tüketilmektedir . Anadolu’da, nezle, baş ağrısı ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmış, kusma durdurucu ve öksürük giderici olarak faydalanılmıştır. Alkollü içkiler ile birlikte alındığında sarhoş olunmasını geç hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.