Çanakkale’de bulunan Troya Müzesi, Tunç Çağı’nın diplomatik ve kültürel dünyasına ışık tutan önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Destanlara ilham veren topraklarda gerçekleştirilen etkinlikte, Hitit metinlerinden Troya Savaşı’na uzanan geniş bir tarihsel perspektif ele alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri doğrultusunda, İtalyan Kültür Merkezi ile Troya Müzesi iş birliğinde düzenlenen konferans, akademik çevrelerin ve tarih meraklılarının yoğun ilgisiyle gerçekleşti.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Stefano De Martino, “Hitit kaynakları ışığında Batı Anadolu’nun siyasi ve diplomatik çerçevesi” başlıklı sunumunda, MÖ II. binyılda Batı Anadolu’daki güç dengelerini ve bölgenin antik dünyadaki stratejik konumunu değerlendirdi. De Martino, Hitit arşiv belgeleri üzerinden dönemin uluslararası ilişkilerine dair dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Reyhan Körpe ise “Truva Savaşı’na yeni bir okuma: unutulmuş kaynaklar ve arkeolojik veriler” başlıklı konuşmasında, Troya Savaşı anlatılarını farklı yazılı kaynaklar ve arkeolojik bulgular ışığında yeniden ele aldı. Körpe, mitolojik aktarımların arkasındaki çok katmanlı tarihsel arka plana dikkat çekerek, savaşın sadece bir destan değil aynı zamanda tarihsel bir olgu olarak da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tarih, arkeoloji ve diplomasi ekseninde gerçekleştirilen konferans, katılımcılara Tunç Çağı’nın siyasi atmosferini ve Troya’nın antik dünyadaki yerini yeniden düşünme fırsatı sundu.




