Üç yıl önce başlatılan ve şu anda 10 dönüm alanda yapılan şakayık yetiştiriciliği, yüksek ihracat potansiyeli ve karlılığıyla dikkat çekiyor.

Tamamı yurt dışına ihraç edilen şakayık çiçekleri, üreticiye önemli bir gelir kaynağı sağlarken, bölge ekonomisine de katkı sunuyor. Pazarlama sorunu bulunmayan bu özel bitki, güzelliği ve dayanıklılığıyla çiçekçilik sektöründe öne çıkıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Sahada

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen, Yenice İlçe Tarım Müdürü Caner Çelik ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Murat Aydın üretim sahasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Heyet, üretim süreci hakkında yerinde bilgi aldı ve bu alandaki gelişmeleri değerlendirdi.

Şakayık üretiminin bölge tarımına yeni bir soluk kazandırırken, düşük riskli ve karlı bir yatırım alanı sunuyor. Bu tür alternatif tarım uygulamalarının yaygınlaşmasının hem çiftçiye hem de yerel ekonomiye katkılar sağlaması öngörülüyor.

Bir aydır kayıp olan genç, ölü bulundu
Bir aydır kayıp olan genç, ölü bulundu
İçeriği Görüntüle

Hedef: 50 Dönüm Üretim Alanı

Çeşitli sektörlerde üst düzey yöneticilik ve profesyonel danışmanlık görevlerinde bulunduktan sonra tarıma yönelen üretici Cengiz Bayazit, şakayık üretiminde önemli bir başarıya imza atıyor. Şu anda 10 dönüm alanda çiçek üretimi yapan Bayazit, bu alanı kısa vadede 50 dönüme çıkarmayı hedefliyor.

Alternatif Tarımda Yeni Bir Umut

Çanakkale'nin doğal zenginliklerinden biri olan şakayık çiçeği, sadece bir süs bitkisi olmanın ötesine geçerek, bölge tarımı için umut verici bir alternatif ürün haline geliyor. Yüksek katma değerli bu üretimin önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlara yayılması bekleniyor.

Muhabir: Ogün İnal