Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen gece, renkli görüntülere ve duygusal anlara sahne oldu. Geceye, Belediye Başkan Vekili Egemen Ergun, önceki dönem AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, dans ustaları, eğitmenler, dansçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı. Çanakkale’nin kültürel dokusuna derin katkılar sunan gecenin mimarlarından biri olan Selim Yazan, yaklaşık çeyrek asırdır halk oyunlarının yaşatılması ve sevilmesi adına büyük emek harcıyor. Kurucusu olduğu ÇAFAD aracılığıyla 23 yıldır hem yerel hem uluslararası platformlarda Çanakkale’nin dans sanatını tanıtan Yazan, sadece gösterilerle değil, aynı zamanda yetiştirdiği onlarca öğrenciyle de kültürel bir iz bırakmayı başarıyor.
Bu yıl “Vefa” temasıyla sahnedeydi
23. Damla Halk Oyunları Gösterisi bu yıl “Vefa” temasıyla sahnelendi. Etkinlik kapsamında, yıllar boyunca halk oyunlarına gönül vermiş, bu alanda eğitmenlik ve usta öğreticilik yapmış isimler sahnede onurlandırıldı. Sahneye davet edilen eğitmenlere teşekkür plaketleri sunulurken, izleyiciler sık sık alkışlarla bu anlara eşlik etti.
Her şeyin dijitalleştiği bu dönemde kültürümüzü geleceğe aktarıyoruz
Programın Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Folklor Araştırma Derneğiyle (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, dijitalleşen çağda gençleri ve çocukları sahneye alıştırmaya çalıştıklarını dile getirerek “23 yıldır istikrarla halk oyunlarımızı sahnelemeye çalışıyoruz. Halk oyunlarımızı gelecek yıllarda da çocuklarımızla, gençlerimizle ve yetişkinlerimizle aktarmak için canla başla çalışıyoruz. Her şeyin dijitalleştiği bu dönemde bizler geleneklerimiz, göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Biz burada aslında ÇAFAD olarak sol ayak gitmeyi, çökmeyi öğretmiyoruz. Biz burada özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize kendilerine olan özgüvenin nasıl arttırılacağını, hep beraber kader birliği yaparak ortaya nasıl bir ürün çıkartılabileceğini, büyüğüne saygı küçüğüne sevgiyi göstermesi gerektiğin ve manevi değerlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bunun yanında halk oyunları bizim kültürümüzün vazgeçilmez bir unsuru ve halk oyunlarımızı da onlara öğreterek, Çanakkale’mizi Türkiye’de ve dünyada oyunlarıyla tanıtmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de bizler büyük keyif ve zevk alıyoruz. Çünkü bu şehir Mustafa Kemal Atatürk’ü var eden bir şehir ve biz bu şehirde yaşayanlar için ne yapsak azdır. Biz de bu bilinçle elimizden geldiğinden fazlasını yapmaya çalışıyoruz. 15 yıldır bizlerle beraber olan başta velilerimize, gençlerimize ve Çanakkale halkına sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.
Anadolu’nun renkleri sahnelendi
23. Damla Halk Dansları ve Ustalara Vefa gecesinde yapılan konuşmanın ardından gösterilere geçildi. Karadeniz, İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu, Akdeniz ve Çanakkale yöresi başta olmak üzere Anadolu’nun dört bir yanından ezgiler ve halk oyunları ile dolu özel gösteriler gerçekleştirildi. Onlarca dansçının yer aldığı halk oyunları büyük beğeni aldı. Her yaştan dans gruplarının yer aldığı gecede performanslar büyük alkış aldı.