Çanakkale’de 2025 yılında çıkan yangınlar binlerce dönüm tarım arazisini etkiledi, 1.041 üretici zarar gördü
Çanakkale’de 2025 yılı boyunca meydana gelen yangınlar, yalnızca ormanlık alanları değil tarımsal üretimi de ağır şekilde etkiledi. Çanakkale Valiliği tarafından paylaşılan verilere göre, yıl içerisinde yaşanan yangınlar nedeniyle toplam 484 milyon 599 bin TL tarımsal zarar oluştu.
Valilik açıklamasında, özellikle Haziran ayının orman dışı alan yangınlarının en yoğun yaşandığı dönem olduğuna dikkat çekilerek vatandaşlara yangınlara karşı daha duyarlı olunması çağrısında bulunuldu.
595 Orman Dışı Alan Yangını Meydana Geldi
Açıklanan verilere göre 2025 yılı içerisinde Çanakkale genelinde toplam 595 orman dışı alan yangını yaşandı. Tarımsal alanlarda üretime zarar veren 46 yangından ise 1.041 üretici etkilendi.
Yangınların yalnızca doğayı değil, çiftçilerin yıllarca emek vererek oluşturduğu üretim alanlarını, hayvancılık faaliyetlerini ve geçim kaynaklarını da yok ettiği vurgulandı.
Binlerce Dekar Tarım Arazisi Zarar Gördü
Yangınlar nedeniyle çok sayıda tarımsal ürün, hayvan ve ekipman zarar gördü. Çanakkale Valiliği’nin açıkladığı verilere göre yangınlardan etkilenen tarımsal varlıklar şöyle:
250 küçükbaş hayvan, 2 bin 142 arı kovanı, 3 bin 295 dekar ekili ürün alanı, 8 bin 469 dekar dikili ürün alanı, 123 bin 267 kilogram depolanmış ürün ve hayvan yemi, 10 bin 900 kilogram kimyevi gübre, 35 bin 946 adet ot balyası, 14 bin 950 kilogram buğday, 45 bin 650 kilogram arpa, 56 tarımsal yapı, 3 traktör, 10 römork, 7 bin 339 adet tarımsal alet ve ekipman.
“Sadece Ormanlar Değil, Emek de Yanıyor”
Çanakkale Valiliği açıklamasında yangınların yol açtığı ekonomik ve sosyal kayıplara dikkat çekerek şu değerlendirmeye yer verdi:
“Bir anlık ihmal; bir çiftçinin yıllarca emek verdiği bahçeyi, bir arıcının kovanlarını, bir üreticinin mahsulünü ve bir ailenin geçim kaynağını yok edebiliyor. Unutmayalım; orman yangınlarında sadece ağaçlar değil, emek, üretim, bereket ve geleceğimiz de yanıyor.”
Yangınlara Karşı Duyarlılık Çağrısı
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte yangın riskinin arttığına dikkat çeken yetkililer, özellikle tarım arazileri ve kırsal bölgelerde ateş yakılmaması, anız yakılmaması ve yangına sebep olabilecek ihmallerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Çanakkale’de yaşanan yangınların ortaya çıkardığı 484,5 milyon TL’yi aşan zarar, tarımsal üretimin ve doğal kaynakların korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.




