İngiliz edebiyatına sardığım meraktan dolayı, hayırdır Agah bu toprakların suyu mu çıktı Anadolu’da yazılanları hatmettin de ne çabuk ecnebi metinlere geçtin, gibi mesnetsiz bizi karalamaya dönük mesajlar gelmedi değil. Tabi bilmezler ki, bizler eski okullarda mürekkep yalamış talebeler olarak, kollardan terkip edilmiş bir sosyal yaşamın içerisinde bu hayata hazırlandık. Ve söylemekten imtina etsem de bugüne kadar, kütüphane kolunun en çalışkan neferi olarak benim görev süremde hiçbir kitabın dışarı çıkarılmasına müsaade edilmemiş, hiçbir eser zayi olmamıştır. Elbette bu başarım cezasız kalmamış kitapları evlerine götüremeyen bozguncuların haksız şikayetleri sonucu görevden el çektirilince, kitaplar çil yavrusu gibi dağılmak suretiyle bir başıbozukluk hasıl olmuştur.

İşte benim kitaplara düşkünlüğüm bu derece had safhadayken, bu konudaki en küçük eleştiriler dostun gülünün incittiği gibi beni üzmekte. Bazı okurlar da sağ olsunlar eser ismi gönderip yüksek mütaalalarımı rica etmekteler ama şöyle cebime koyup iki güzargah arası okuya okuya bitirebileceğim kitaplardan ziyade biraz da art niyet sezdiğim Tutunamayanlar en çok ismi anılan eser. Bendenize göre önce kitabın ismi yanlış tercih edilmiş Tutamayanlar daha makul bir başlık gibi görünüyor gözüme. Ülkedeki bir çok kitap sever gibi on yedi kere okuma teşebbüsüne girsem de yazıların ağırlığına kitabın hacmi de eklenince kitabı uzun süre tutmak pek mümkün olmadı bugüne kadar.

Patrondan artık bu konuda bir istirham vakti geldi de geçiyor. Madem üst makamlardaki devletlüler kitap hülasalarıyla yetinmek suretiyle vizyonlarını genişletebiliyorlar, gazetede bir kurul oluşturup henüz okumadığım kitapların özetlerini ivedi bir şekilde hazırlasınlar ki bu konuda ki eksiklik bir an önce giderilsin.

Konuyu açtığım patron, bu konuda kimseye güvenemem okuyacağın kitapların özetini bizzat sen çıkaracaksın diyerek yine gözlerimi yaşarttı. Beni sevmiyor gibi görünse de bir kültür hazinesinin yetişmesinde az da olsa payının olmasının haklı gururu beni odadan uğurlarken ki kahkahasında nasıl da belli oluyor.