Zeytinyağı şehrimizin ürünlerinden biri.

Zeytinyağı şehrimizin ürünlerinden biri. En sağlıklı yağlardan biri. Zeytinyağın hakkında bilgilerimizi zaman zaman tazelememiz gerekiyor ki önemine dikkatleri çekelim.
Sadece yemek yapmak için değil, sabun ve yakıt için de kullanılan zeytinyağı, Akdeniz Havzası’nın geleneksel bir ağaç mahsulü olan Zeytin ağacının meyvesinden elde edilen bir bitkisel yağdır. Yüksek oranda tekli doymamış yağ ve polifenol içeriği nedeniyle sağlıklı bir diyet yağı olarak kabul edilir. Doğru türde zeytinyağı satın almak çok önemlidir. Sızma zeytinyağı, bazı antioksidanları ve biyoaktif bileşenlerini korur. Bu nedenle, rafine zeytinyağından daha sağlıklı olarak kabul edilir. Buna rağmen, zeytinyağı piyasasında çok fazla sahte ürünler bulunmaktadır.
Yağın yaklaşık % 14’ü doymuş yağ iken,% 11’i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağlardır. Ancak zeytinyağında baskın olarak bulunan yağ asidi, oleik asit denilen ve toplam yağ muhteviyatının % 73’ünü oluşturan tekli doymamış bir yağ çeşididir. Araştırmalar, oleik asidin iltihabı azalttığını ve hatta kansere bağlı genler üzerinde faydalı etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Yararlı yağ asitlerinin yanı sıra, az miktarda E ve K vitaminleri içerir. Ancak zeytinyağı aynı zamanda güçlü antioksidanlarla doludur. Bu antioksidanlar biyolojik olarak etkindir ve kronik hastalık riskini azaltabilir. Ayrıca iltihapla savaşırlar ve kan kolesterolünü oksidasyondan korumaya yardımcı olurlar. Ve kalp hastalığı riskini azaltabilecek iki faydası vardır.
Sızma zeytinyağı, iltihabı azaltabilir ve sağlık yararlarının temel nedenlerinden biri olabilir. Başlıca anti-enflamatuar etkilere antioksidanlar aracılık eder. Bunların arasında anahtar, anti-enflamatuar bir ilaç olan ibuprofen’e benzer şekilde çalıştığı gösterilmiş olan oleokantal’dır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, zeytinyağı karaciğer için biraz daha iyi bulunmuştur.

Kaynak:https://www.bilgiustam.com/saglikli-olan-yemek-yaglari-hangileridir/