Kadın aksesuar olarak ta kullanılan bel bağı; Saçları arkada kalça üzerinde duracak şekilde bağlanan, renkli boncuk ve iplerle örülen bir kadın aksesuarıdır.

Kadın aksesuar olarak ta kullanılan bel bağı; Saçları arkada kalça üzerinde duracak şekilde bağlanan, renkli boncuk ve iplerle örülen bir kadın aksesuarıdır.
 
Keseler
“Genç kız damat için (tığ, şiş, iğne ile) örme, dokuma ve kumaş parçalarıyla yapılıp sırma aile süslenen yüzlerce kese, içine konulacak cisme göre “para, mühür, saat ve tütün” kesesi olarak adlandırılırdı. Bu dört keseye “Bir takım” denilirdi. Bazen gelinlik kumaşından da kese yapılır, renk ve süslenişinde ulusal giyim ile uygunluğu sağlanırdı.” Keseler üzerindeki çeşitli sırma ve kordonla yapılan işlemeye “fermene”, sanatçısına “fermeneci” denirdi.
    
Kirlenmemesi için beyaz renkten kaçınılmış olup çoğunlukla kırmızı, pembe, yeşil, siyah seçilmiştir. Keselerde dibe rastlayan motife “badem”, ağız kısmındakine “kuşak”, ikisi arasındakine ise “göbek” denilir.”
 
Tesbih
Tespihçilerin piri olarak kabul edilen Veysel Karani’ye dair bir rivayete göre açıklama şöyledir: Veysel Karani Yemen’de Hz. Muhammed’i bulmaya gelir. Arar ve bulamayınca üzülür. Onun Uhut savaşında kırılmış olan dişini alır, kendi 32 dişini de çektirip, hepsini bir ipe dizer. Bu ilk 33’lük tesbihtir.
 
Gümüş düğmeler
Kadınlar en üste giydikleri giysinin önünü kapatmak için kullandıkları özel parçalardır.
 
Sürmedanlık
Kadınların gözlerine çektikleri sürmeyi koydukları muhafazaya verilen isimdir.
 
Döşlük
Bocuktan örülerek yapılmış ve bir kumaş zemin üzerine monte edilen döşlük kadının boyun kısmından, göğüs altına kadar olan bölümü kaplayan bir aksesuardır. Boncuk olanı Ardahan ve Kars civarında kullanılırken, diğer yörelerde ise aynı amaçla kullanılmak üzere farklı kumaş ya da malzemeden üretilenleri de vardır. Saç tarayıp şekil vermek için kullanılır. Aynı zamanda da kadınların baş süslemelerinde saçı tutturarak kullandıkları bir aksesuardır.
 
Tarak; Kadın başlarında kullanılan diğer bir aksesuardır.