İlk önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum ve nice cumhuriyet dolu yıllara diliyorum.

İlk önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum ve nice cumhuriyet dolu yıllara diliyorum. Bugün ülkemiz için çok önemli bir gün ve bugünün kıymetini çok iyi bilmemiz lazım.
O yüzden ilk önce cumhuriyet ne demek bir kelime anlamını öğrenelim; Cumhuriyet, hükûmet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.

Cumhuriyet aslında halkın sesidir, halk ne isterse o demektir. Ne demiş Mustafa Kemal Atatürk; "Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir."

Atatürk, cumhuriyeti çok fazla önemsemiştir. Bu yüzden de cumhuriyet hakkında birçok söz söylemiş ve millete açıklamaya, anlatmaya çalışmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk; "Cumhuriyet’in temelinin laik bir dünya görüşüne dayalı olduğu hiçbir zaman unutulmamalı ve bu gerçek gözden kaçmamalıdır. Zira Türk halkı teokratik yönetimden çok acı çekmiştir. Geri kalışının nedenleri arasında bunun önemli bir yeri vardır. (1930, Kırklareli) "