Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaklaşan seçim süreci öncesinde çalışmalarını sürdüren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Turgay Kılıç, çalışma arkadaşlarıyla birlikte Lapseki’de oda üyelerini ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyaretlerde iş dünyasının yaşadığı sorunlar, üyelerin beklentileri ve Lapseki’nin ekonomik geleceğine yönelik projeler ele alındı.

Kılıç, özellikle ilçenin tarımsal üretim gücünün ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün sağladığı ulaşım avantajının birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Lapseki’yi bölgesel lojistik merkez haline getirebiliriz”

Lapseki’nin başta kiraz, şeftali ve nektarin olmak üzere önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğunu belirten Turgay Kılıç, bu üretim gücünün daha yüksek katma değere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ilçeye yalnızca ulaşım kolaylığı sağlamadığını, aynı zamanda önemli bir ekonomik fırsat sunduğunu ifade eden Kılıç, bu avantajın lojistik yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Kılıç’ın öne çıkardığı projelerden biri ise “1915 Çanakkale Köprüsü Akıllı Lojistik ve Gümrükleme Hub” oldu.

Lapseki’ye “Akıllı Lojistik ve Gümrükleme Hub” önerisi

Turgay Kılıç, Lapseki’nin bölgesel ölçekte bir lojistik ve ihracat merkezi haline gelebileceğini belirterek, ilçede farklı lojistik hizmetlerin tek bir yapı altında toplanmasını önerdi.

Projede; Antrepo, Soğuk hava depoları, Soğuk zincir aktarma alanları, Tır parkı, Paketleme tesisleri, Gümrükleme hizmetleri gibi unsurların aynı lojistik yapı içerisinde buluşturulması hedefleniyor.

Kılıç, söz konusu projenin hayata geçirilmesi için kamu kurumları, siyasiler, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte güçlü bir temsil ve lobicilik çalışması yürüteceklerini söyledi.

“Üretimi katma değere dönüştürmeliyiz”

Lapseki’nin ekonomik geleceğinde tarımın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kılıç, yalnızca tarımsal üretimin değil, tarıma dayalı sanayinin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yerel ürünlerin işlenmesi, markalaşması ve daha geniş pazarlara ulaştırılması için üreticilere ve işletmelere rehberlik sağlayacaklarını belirten Kılıç, özellikle ilçenin meyvecilikteki gücünün ihracat kapasitesiyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Kılıç, Lapseki’nin kiraz, şeftali ve nektarin üretimini katma değerli ürünlere dönüştürerek ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma taşınabileceğini söyledi.

Lapseki’nin balıkçılık potansiyeline de dikkat çekti

Lapseki’nin ekonomik potansiyelinin yalnızca tarımla sınırlı olmadığını belirten Turgay Kılıç, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün de desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması konusunda yeni fırsatlar oluşturulabileceğini belirten Kılıç, ilçenin sahip olduğu farklı üretim alanlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kiraz bahçeleri agro turizmle buluşacak

Lapseki’nin tarımsal zenginliğinin turizm açısından da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, özellikle kiraz ve şeftali bahçelerinin çiçeklenme dönemlerine dikkat çekti.

Bu dönemlerin agro turizm, doğa etkinlikleri ve tematik turizm rotalarıyla birleştirilerek ilçeye yeni bir turizm hareketliliği kazandırılabileceğini belirten Kılıç, üretim ile turizmin birbirini destekleyen bir yapıya dönüştürülebileceğini söyledi.

“Köprünün ekonomik değeri Lapseki’de kalmalı”

ÇTSO Başkan Adayı Turgay Kılıç, Lapseki’nin 1915 Çanakkale Köprüsü’nün sağladığı stratejik avantajdan daha fazla ekonomik fayda sağlaması gerektiğini belirtti.

Kılıç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“1915 Çanakkale Köprüsü’nün Lapseki’ye sağladığı avantajı yatırıma, ihracata ve istihdama dönüştürmeliyiz. Üreticimizin, ihracatçımızın, nakliyecimizin, balıkçımızın ve yerel işletmelerimizin önünü açacak projelerin takipçisi olacağız.”

Lapseki’nin üretim gücünü lojistik imkanlarla buluşturmayı hedeflediklerini belirten Kılıç, ilçenin bölgesel ekonomik merkezlerden biri haline gelmesi gerektiğini söyledi.

“Üreten Lapseki’yi ihraç eden Lapseki’ye dönüştüreceğiz”

Turgay Kılıç, Lapseki’ye yönelik ekonomik vizyonlarını ise şu sözlerle özetledi:

“Üreten Lapseki’yi, ihraç eden Lapseki’ye; köprünün yanındaki Lapseki’yi, bölgenin güçlü lojistik merkezlerinden birine dönüştürmek istiyoruz.”

Kılıç, Lapseki’nin ekonomik olarak güçlenmesinin Çanakkale’nin genel ekonomisine de katkı sağlayacağını belirterek, yeni dönemde üretim, lojistik ve ihracat ekseninde projelerin takipçisi olacaklarını ifade etti.

ÇTSO Başkan Adayı Turgay Kılıç’ın Lapseki ziyaretinde öne çıkan proje başlıkları arasında 1915 Çanakkale Köprüsü Akıllı Lojistik ve Gümrükleme Hub, tarımsal üretimin katma değere dönüştürülmesi, ihracatın geliştirilmesi, balıkçılık ve agro turizm yer aldı.

​​​​​​​

YKS sonuçları sonrası ailelere kritik uyarı
YKS sonuçları sonrası ailelere kritik uyarı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Merkezi