Sonbahar gelirken, ben kuşburnu hasretine başladım...

Sonbahar gelirken, ben kuşburnu hasretine başladım...
Ilıman iklimde yetişen ve bitkisel sağlıkta kullanılan kuşburnu genellikle çay olarak tüketilir. Gül ailesine ait olan kuşburnu, kırmızıdan turuncuya ya da koyu mordan siyaha dönüşür. Rengine göre çeşitlenen kuşburnu, ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenirken sonbaharda olgunlaşır. Kış ayı için toplanıp tüketilir. C vitamini bakımından zengin olan kuşburnu kış hastalıklarına karşı tamamen doğal antibiyotik görevi görür. Aynı zamanda polifenol, magnezyum, demir, likopen, A, B, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Avusturya- Macaristan'da geleneksel tatlının ham maddesi olan kuşburnundan reçel, şurup, turta, ekmek ve marmalet yapılır. Avrupa kıtasında yaygın olarak tüketilen kuşburnu, ülkemizde köylerde sıkça tüketilir. Sindirim hastalıklarına doğal şifa olan kuşburnu, özellikle vücuttaki ürik asitleri atarak ödem toplanmasının önüne geçer. Yabani dikenli dalları olan kuşburnu bir portakalın sağlayacağı C vitaminin yüzde 50'sinden fazlasını rahatlıkla karşılar.