Geceyi Çanakkale’de geçiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu sabah programına Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’yı ziyaret ederek başladı. Valilik önünde bürokratlar tarafından karşılanan Kurtulmuş, ardından Valilik anı defterini imzaladı. Beraberinde Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ile birlikte basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Suriye’de bir camide meydana gelen patlamaya ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

“Tabi maalesef Suriye’deki bu gelişmeler herkesi üzüyor. 6 yıldır devam eden bir savaş var. Bunun ilk 3 yılı bir iç savaş şeklinde, son 3 yılı ise vekalet savaşları şeklinde gelişti. Şu anda neredeyse terör örgütlerinin hepsinin cirit attığı bir ülke ve maalesef dünyanın bütün ordularının da bir şekilde savaşın içerisine dahil olduğu bir Suriye’den bahsediyoruz. Biz bir an evvel Suriye’de barışın sağlanması için müzakerelerin hızlandırılması gerektiği kanaatindeyiz. Suriye halkının istediği, yani öyle tepeden inme, zorla kabul ettirilmiş bir barış değil, 600 bin insanını kaybeden, Halep’i, Şam’ı Humus’u, bütün büyük şehirleri yerle bir olmuş olan Suriye’nin, halkın kabul edeceği bir barışın sağlanmasını arzu ediyoruz. Bunun içinde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyoruz.
Ancak dün akşam ki olay gibi maalesef son derece üzücü olaylar ortaya çıkıyor. Olan sivil halka oluyor. Bu olayın detaylarını henüz bilmiyoruz. Kim tarafından bombalandığını, bu bombalamanın arkasındaki güçlerin kimler olduğu çok detaylı bir şekilde bilinmiyor. Kim olursa olsun, sonuçta sivillere zarar verilmesi insanlık suçudur, kabul edilebilir bir durum değildir. Bir an evvel herhalde önümüzdeki saatler içerisinde burada esas suçlunun kim olduğunu, bombanın niye patlatıldığı, kimler tarafından buranın bombalandığı ortaya çıkacaktır. Şu aşamada net bilgimiz olmadığı için bir şey söylemiyoruz, ama ne olursa olsun bu bir insanlık suçudur, bir savaş suçudur. Sivillerin, camide bulunan insanların, bir ibadethanenin bombalanmasını kabul etmek mümkün değildir” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yaptığı “Böyle bir yetkiyi Peygambere versen Peygamberi bozarsın” şeklindeki açıklaması hatırlatılan Numan Kurtulmuş, konuyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Gerçekten kabul edilebilir bir söz değildir. Bir, önce peygamberler beşerdir ama şaşmazlar. Beşer şaşar lafı son derece yanlış bir laf. Peygamberler bizim inancımıza göre masumdurlar, suçsuzdurlar. Peygambere inanmanın gereği peygamberlerin suçsuz olduğuna inanmaktır. İkincisi, Hazreti Peygamber’den sonra artık bir peygamber gelmeyeceği için peygamber üzerinden bir benzetmede bulunmak son derece yanlış ve çirkindir. Üçüncüsü, bir seçim kampanyası yapıyoruz, bir referandum kampanyası yapıyoruz. Hayır dersiniz, Hayır’ı başka gerekçelerle izah edebilirsiniz, ama Hayır’ı izahta zorlandığınız zaman böyle bir sözün söylenmesi asla kabul edilemez. Bu doğrudan doğruya dinin siyasete alet edilmesidir. Dini değerlerin siyasi kaygılarla harcanmasıdır. Sayın Baykal tecrübeli bir siyasetçi. Ümid ederim ki bunları kast etmediğini çok kısa bir süre içerisinde açıklayacaktır. Aksi takdirde milletimizin büyük çoğunluğunun inançlarını tahrip etmiş olur. Yani küçük düşürmüş olur. Buda doğru değildir. Kabul edilebilir bir durum değildir. Kendisinden bir açıklama bekliyorum. Sözlerim yanlış anlaşıldı onu kast etmedim demesi, ne kast ettiyse onu açık bir şekilde ortaya koyması lazım. Öyle şey olur mu ne demek peygamber olsa şaşar. Peygamber şaşmaz, bizim peygamber inancımızın muvahhidler olarak peygamber inancımızın aslı peygamberlerimizin masumiyeti, günahsızlığıdır. Peygamberlerin hiçbirisi şaşmaz ve Hazreti Peygamber’den sonra bir peygamber yok. Böyle bir benzetme yanlış bir benzetmedir, batıl bir benzetmedir ve milletin inançlarını küçük düşürecek bir benzetmedir. Kabul etmiyoruz” dedi.

Editör: Boğaz Gazetesi