Son yıllarda yediğimiz yiyeceklerin içeriğine artık insanlar tarafından daha dikkatle bakılır oldu.
Son yıllarda yediğimiz yiyeceklerin içeriğine artık insanlar tarafından daha dikkatle bakılır oldu. Bunun nedeninin gıda güvenliğinin daha çok konuşulmaya başlanmış olması olduğunu düşünüyorum.Gıda güvenliği nedir dersek şöyle bir tanım ortaya koyuluyor; gıda kaynaklı hastalıkları engelleyerek, gıdaların işlenmesi ve depolanmasını ele alan bilimsel bir disiplin. Bu potansiyel olarak ciddi sağlık tehlikelerini önlemek için takip edilmesi gereken bir dizi rutinleri içerir.Gıda güvenliği tüketicilerin zarar görmelerini engelleme açısından gıda savunması ile örtüşmektedir. Endüstri ve pazar; pazar ve tüketici arasındaki hattın güvenliği de buna dahildir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre gıda hijyeninin beş temel prensibi var.
- Yiyecekleri insanlar, hayvanlar ve parazitlerin neden olduğu kirlilikten korumak.
- Pişirilmiş gıdalardaki kirliliği önlemek için, çiğ ve pişmiş gıdaların birbirine temasını engellemek.
- Patojenleri yok etmek için, gıdaları uygun sıcaklıkta ve uygun sürede pişirmek.
- Gıdaları uygun sıcaklıkta saklamak.
- Ham maddeleri ve suyu korumak