Başbakan eski Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, Boğaz Medya’ya ziyarette bulundu. Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı ile bir araya gelen Ersümer, görüşmede Çanakkale ve ülke gündemine ilişkin sohbet etti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Ersümer, aktif siyasetin dışında olduğu dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin geçmişteki durumu ile bugünkü koşullarının karşılaştırılmasına ilişkin görüşlerini paylaşan Ersümer, özellikle ekonomi, gelir dağılımı ve vatandaşların yaşam standartları üzerinde durdu.

“En önemli sorun ekonomi”

Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki karşılaştırmaların sıkça gündeme geldiğini belirten Ersümer, bu değerlendirmelerde vatandaşın yaşam koşullarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Geçmiş dönemlerin değerlendirilmesinde vatandaşların kendi deneyimlerinin önemli olduğunu ifade eden Ersümer, ithalat ve ihracat rakamları, millî gelir, geçim standartları ve gelir dağılımının karşılaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin günümüzde ekonomik açıdan çeşitli sıkıntılar yaşadığını savunan Ersümer, vatandaşın gündemindeki temel sorunun ekonomi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi bugün soruyorsunuz, yapılan bütün anketlerde çok net ifade ediliyor ki eskiden Türkiye'nin birinci sorunu terör diye değerlendiriliyordu. Ondan sonra yine başka değerlendirmeler oldu. Ama şu anda herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir en önemli sorun nedir? Cevabı yüzde 75’in üzerinde ekonomidir deniliyor.”

“2001 krizinde tedbirler aldık”

Türkiye’nin geçmişte de ekonomik krizler yaşadığını hatırlatan Ersümer, özellikle 2001 ekonomik krizine değindi. Söz konusu dönemde ciddi ekonomik daralma yaşandığını, vatandaşların gelirlerinin düştüğünü ve çok sayıda iş yerinin kapandığını belirten Ersümer, dönemin hükümetinin krizin etkilerini azaltmak amacıyla çeşitli kararlar aldığını anlattı.

Ersümer, 2001 krizinin ardından alınan önlemleri ve 2002 yılında yapılan devir sürecini değerlendirirken, bankacılık sisteminin disipline edilmesi, sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve enflasyonun düşürülmesi gibi başlıklara dikkat çekti.

WhatsApp Image 2026-10-27 at 12.45.38.jpeg

Dönemin ekonomik koşullarına ilişkin değerlendirmesinde Ersümer, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bir kriz yaşıyor. Türkiye'nin bu krizden çıkması için ne yapılması gerekiyor? Kararlar aldık. Tedbirler aldık. Hatta rahmetli Kemal Derviş'i de yurt dışından ithal ettik getirdik. Kendisi bakanlık yaptı.”

Ersümer, 2002 yılında Türkiye’nin yönetimini devrettikleri dönemde enflasyonun daha makul seviyelere çekildiğini ve bankacılık sisteminde düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

Çanakkaleliler dikkat! 1 Kasım’da bu tuzağa düşmeyin
Çanakkaleliler dikkat! 1 Kasım’da bu tuzağa düşmeyin
İçeriği Görüntüle

Gelir dağılımı ve geçim koşullarına dikkat çekti

Türkiye’de geçmiş dönem ile günümüz arasındaki ekonomik farkları değerlendirirken gelir dağılımı ve alım gücü konularına da değinen Ersümer, asgari ücretlilerin ve emeklilerin yaşadığı ekonomik koşulların önemini vurguladı.

Asgari ücretin satın alma gücü üzerinden yapılan karşılaştırmaların kamuoyunda sıkça tartışıldığını belirten Ersümer, geçmiş dönemin ekonomik koşullarının değerlendirilmesinde bu tür göstergelerin dikkate alınabileceğini söyledi.

Geçmişte ekonomik sıkıntıların yaşandığını kabul eden Ersümer, buna karşın kendi dönemlerinde uygulanan politikalarla krizlerin ardından çeşitli tedbirlerin hayata geçirildiğini savundu.

“Eski Türkiye” tartışmasına kendi dönemleri üzerinden yanıt verdi

Türkiye’nin geçmişi ve bugünü arasındaki karşılaştırmaların yalnızca siyasi söylemler üzerinden yapılmaması gerektiğini belirten Ersümer, vatandaşların yaşam standartları ve ekonomik göstergeler üzerinden değerlendirme yapmasının önemine işaret etti.

Ersümer, açıklamalarının sonunda kendi görev yaptığı dönemin ekonomik koşullarına ilişkin görüşlerini paylaşarak, Türkiye’nin geçmişte yaşadığı krizlerin ardından alınan tedbirlerin hatırlanması gerektiğini ifade etti.

Mustafa Cumhur Ersümer’in Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı ile gerçekleştirdiği ziyaret, Çanakkale ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerle sona erdi.

Muhabir: Ogün İnal