Lapseki’de tarımsal faaliyetler masaya yatırıldı
Lapseki’de tarımsal faaliyetler masaya yatırıldı
İçeriği Görüntüle

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi salonunda yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, ülkedeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Önceki gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından alınan faiz kararını reel sektör olarak da dikkatle takip ettiklerini ifade eden Okyay, "Bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 43 seviyesine indiren bu kararın, özellikle üretim, yatırım ve ihracat alanlarında etkin şekilde faaliyet gösteren sanayiciler açısından da oldukça önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Bogaz Gazetesi Haber 2025 07 29T130049.527

Okyay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Önceki gün Mart ayından sonra yapılan bu ikinci faiz indirimi gayet olumlu. Ancak tek başına yeterli değil. Öngörülebilirlik, fiyat istikrarı ve finansmana erişim konularında atılacak ilave adımlarla bu kararın etkisi kalıcı hale getirilebilir. Sanayiciler olarak bizler, üretim süreçlerimizi planlayabilmek, yatırımlarımızı sürdürebilmek için daha istikrarlı bir ekonomik iklime ihtiyaç duyuyoruz. Bankacılık sisteminde krediye erişim koşullarının da bu yeni faiz politikasına paralel olarak iyileştirilmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın attığı bu adımı bankacılık sisteminin de izlemesi, kredi faizlerinin de düşmesi halinde sanayicinin finansman maliyetinin önemli oranda düşeceğini, tüm zorluklara rağmen üretimden, yatırımdan vazgeçmeyen reel kesimin bir miktar rahat nefes alacağını düşünüyoruz. Faiz indirimi kararları, uygulamada bankaların davranışlarına ne kadar yansırsa reel sektör için o kadar anlamlı hale gelir. Finansman maliyetlerinin düşmesi, işletmelerimizin yatırım planlarını hayata geçirmesi ve üretim kapasitelerini artırması açısından olumlu bir fırsat sunacaktır. Diğer yandan vergi yükü konusu da iş dünyasının gündeminde ön sıralarda yer alıyor. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerdeki artışların hem üretim maliyetlerine hem de tüketici talebine etkisini dikkatle izliyoruz. Daha adil ve üretimi teşvik eden bir vergi mimarisi oluşturulması yönündeki beklentimizi yinelemek isterim. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden sapmaması için üretim ve sanayi öncelikli politikaların kararlılıkla sürdürülmesi büyük öneme sahip. Sanayinin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının gerilemesi, sadece sektörümüzün değil, Ülkemizin geleceği açısından da kaygı verici bir göstergedir. Üreten, istihdam yaratan ve ihracatla büyümeye çalışan sanayiciler ve iş insanları olarak, bu çabanın karşılığını görmek ve desteklenmek istiyoruz.”

“Yangınlarda Gelecekten ve Doğal Mirasımızdan Bir Parçayı Kaybediyoruz”

Okyay, konuşmasında orman yangınlarına da değinerek, “Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte, Ülkemizin dört bir yanında yeniden orman yangınlarıyla karşı karşıyayız. Her bir yangın, yalnızca doğayı değil, geleceğimizi de tehdit ediyor. Yanıp kül olan her orman, aslında sadece ağaçlardan ibaret değil; yaşamdan, gelecekten ve doğal mirasımızdan bir parçayı kaybediyoruz. Çanakkale olarak, bu acıyı en derinden hisseden illerden biriyiz. Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde başlayıp Gelibolu’ya kadar ulaşan yangında, Kavakköy mevkisinde yaklaşık 85 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Bu vesileyle, Eskişehir’de çıkan yangında görev sırasında hayatını kaybeden 10 kahraman vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyor, Türkiye’nin dört bir yanında alevlere karşı cansiperane mücadele eden tüm orman teşkilatı mensuplarına, itfaiyecilere, gönüllülere ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ancak unutmamak lazım ki, bu mücadele yalnızca onların değil, hepimizin sorumluluğudur. İş dünyası olarak bizler de doğaya duyarlı, kaynak kullanımında özenli ve afet risklerine karşı hazırlıklı olmalıyız. Her işletme, her sanayi kuruluşu bu bilinçle hareket etmeli; sadece bugünü değil, yarını da koruyacak bir anlayışla üretim yapmalıdır” dedi.

Bogaz Gazetesi Haber 2025 07 29T130117.046

“Ne Olursa Olsun Moralımizi Yüksek Tutmamız Lazım”

ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay’ın konuşmasının ardından meclis toplantısında aylık gelişen olayları değerlendirmek için kürsüye çıkan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, konuşmasında terörsüz Türkiye projesi ve ülke gündemi konularını hakkında kısa değerlendirmeler yaptı. Semizoğlu konuşmasında, “Ülke gündemi ve Dünya gündemi ile ilgili söyleyeceklerimiz aynı. Moralimizi yüksek tutmamız lazım. Bizler iş insanlarıyız. Burada oturan Meclis Üyelerimiz de iş insanlarının temsilcileri. Onun için ağzımızdan çıkacak her kelimeye dikkat etmemiz lazım. Türkiye’nin başına bela terörden inşallah kurtulacağız. Bu hem maddi hem manevi Türkiye’ye çok pahalıya mal oldu. Terörsüz Türkiye bir idealdir ve bunu istememek bana göre hainliktir. Geçmişe değil geleceğe bakmalıyız. Ancak ağır bir maliyetle ve ne pahasına olursa olsun algısı yaratılmadan, şehitlerimizi ve yakınlarını incitecek hiçbir konuda taviz verilmeden Devlet aklıyla çok iyi yönetilmesi gereken bir süreçtir. Bu vesile ile Pençe-Kilit Harekatı kapsamında bir mağarada yapılan arama-tarama faaliyeti sırasında şehit olan askerlerimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan daha doğrusu sabah kanıtlandı çıkartılan orman yangınlarında hayatını kaybeden Orman teşkilatı mensuplarına ve gönüllülere Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum" dedi.

Bogaz Gazetesi Haber 2025 07 29T130150.282

“Siyasetin Gölgesinde Ekonominin Gelişmesi Mümkün Olmadığına İnanıyorum”

Şemizoğlu’nun Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili açıklaması dikkatle dinlendi. Uzun süredir Çanakkale’nin gündeminde yer alan Ezine Gıda İhtisas OSB ile ilgili açıklamalar yapan Semizoğlu konuşmasında, “Ezine Gıda İhtisas OSB, 2014 yılında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın meşalesini yaktığı bir kuruluştur. Bunun altını çizmek istiyorum. Tabi ki kuruluş aşamasında yerelden, siyasilerden destek aldık. Emeği geçen herkese de teşekkür etmek istiyorum. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi yönetiminde 5 aylık bir yönetim boşluğu vardı. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi ye yatırım yapan iş insanları ruhsat alacak, ruhsat alamıyor. Kazı izni alacak bir sürü bürokratik işler. Ortada yönetim yok. Ezine Gıda İhtisas OSB siyasete alet edilmemelidir şeklinde bir ifade kullandım. Sayın Valimizin ilgisiyle 5 ay sonra çok şükür geçen hafta Cuma günü Ezine Gıda İhtisas OSB’nin yönetimi oluştu ve ilk Yönetim Kurulu toplantımızı yaptık. Siyasetin gölgesinde ekonominin gelişmesi mümkün olmadığına inanıyorum” dedi.

Bogaz Gazetesi Haber 2025 07 29T130208.702

Meclis açılış konuşmalarının ardından bir önceki toplantı tutanağı okunarak onaylandı. Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2025 Haziran ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2025 Haziran ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Genel Sekreter Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylanmasının ardından meclis toplantısı gündem dışı konularının görüşülmesi ile son buldu.

Muhabir: Ogün İnal