Çanakkale'nin  o köyünde hayır yemeği düzenlenecek Çanakkale'nin  o köyünde hayır yemeği düzenlenecek

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen gezide, şehit yakınları ve gaziler, Tarihi Yarımada’da unutulmaz anlar yaşadı. Tarihi Alan Başkanlığı, şehitlerin emanetleri ve gaziler için düzenlediği bu özel geziyle, 19 Mayıs coşkusunu ve Çanakkale ruhunu bir araya getirdi. İlgili derneklerle iletişime geçerek organize edilen etkinlikte, şehit yakınları ve gaziler, Çanakkale Savaşları’nın izlerini taşıyan mekânları ziyaret etme fırsatı buldu. Gezi, Çanakkale Feribot İskelesi'nden rehberler Mehmet Aydın ve Necdet Söylemez eşliğinde başladı. Katılımcılar, feribotla Kilitbahir’e geçerek gezinin ilk durağında tarihî atmosferi soludu. Ardından, Seyit Onbaşı Anıtı ve Şehitler Abidesi gibi önemli ziyaret noktalarına gidildi. Her bir durakta, Çanakkale Savaşları’nda verilen büyük mücadelenin anıları canlandı.

Seyit Onbaşı ve Şehitler Abidesi Ziyareti
Seyit Onbaşı Anıtı, ziyaretçilerin en çok etkilendiği duraklardan biri oldu. Seyit Onbaşı’nın kahramanlığı ve savaşın zorlu koşulları hakkında rehberlerden bilgi alan şehit aileleri ve gaziler, duygusal anlar yaşadı. Şehitler Abidesi ise, şehitlerin anısını yaşatmak ve onları anmak için yapılan dualarla ziyaret edildi.

Conkbayırı ve Çanakkale Ruhu
Gezinin son durağı olan Conkbayırı, katılımcılara Çanakkale ruhunu yeniden hissettirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen mücadele ve kazanılan zaferin anısına, rehberler eşliğinde Conkbayırı’nın tarihi önemi anlatıldı. Bu ziyaret, katılımcılar için hem tarihi hem de duygusal bir yolculuk oldu. Yapılan gezi ile ilgili bir açıklama yapan ve emeği geçenlere teşekkür eden Türkiye Harp Malûlü Gaziler  Şehit Dul ve Yetimleri Derneği  Çanakkale Şube Başkanı  Muharrem Şahin   “Çanakkale Savaşları Gelibolu  Tarihi Alan Başkanlığı tarafından derneğimiz aranılarak, Şehitlerimizin kıymetli emanetleriyle ve nice şehadetlere şahitlik eden kahraman Gazilerimize, şehitliğimizi ihya eden çok kıymetli Gelibolu Tarihi Alan Başkanımız Sayın İsmail Kaşdemir' in ev sahipliğinde Çanakkale Savaşlarında binlerce Mehmetçiğimizi şehit verdiğimiz, emsalsiz kahramanlık mücadelesinin, eşsiz vatan sevgisinin ve vazgeçilmez bağımsızlık iradesinin ifadesi olan şehitliğimize, 105 yıl önce karanlığa gömülmek istenen bir milletin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü ve kaderinin değiştiği gün  olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Gününde şehit ve gazi ailelerimize şehitlik turu düzenlemiştir. Başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanları ile vatan topraklarımızı sulayan unutulmaz kahramanlarını, vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi yad ettik. En kıymetli uzvunu ve organlarını veren kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla andık.  Çanakkale Şehitler Diyarını ve Ruhunu Gelecek Kuşaklara Yaptığı Çalışmalarla Aktaran Kıymetli Başkanım İsmail Kaşdemir Başta Olmak Üzere, gezide emeği geçen her kese teşekkür ederim” diye konuştu.
 

Muhabir: Fırat Gür