Projeye katılan 13 kadın girişimci, aldıkları eğitimlerin ardından üretime başlayarak ilk hasatlarını gerçekleştirdi. İlk fidelerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde dikildiği proje, düzenlenen törenle süs bitkilerinde ilk meyvelerini verdi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ortaklığında hayata geçirilen proje, kadın girişimcilerin süs bitkileri üretiminde uzmanlaşmalarını amaçlıyor. Proje kapsamında ilk adım olarak, üretim ve paketleme süreçlerine dair kapsamlı eğitimler verildi. Kadınlar, çiçeklerin nasıl üretileceği, bakımının nasıl yapılacağı ve ihracat standartlarına uygun şekilde nasıl paketleneceği konularında uzmanlardan bilgi aldı. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde düzenlenen törende, girişimci kadınlar tarafından ilk süs bitkisi fideleri toprakla buluşturuldu. Solidago, cipsofilla ve statis gibi ihracat potansiyeli yüksek bitkilerin ekimiyle birlikte projede üretim süreci resmen başlamış oldu.

Çiçekler Toprakla Buluştu, Kasımpatılar Hazırlandı

Aylar süren hazırlık ve eğitimlerin ardından, proje kapsamında yetiştirilen ilk süs bitkileri, düzenlenen hasat töreniyle toplandı. Törene Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, köy muhtarları, basın mensupları ve üreticiler katıldı.

Çanakkale’de oraya bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor! (TIKLA İZLE) Çanakkale’de oraya bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor! (TIKLA İZLE)

Projenin ilk hasadının yapıldığı bu önemli etkinlikte, kadın girişimcilerin büyük emekle yetiştirdiği çiçekler toplandı. Aynı zamanda 10 bin kasımpatı fidesi de toprakla buluşturularak projenin bir sonraki aşamasına geçildi. Katılımcılar, projenin bölge tarımına ve ihracatına olan katkılarından memnuniyetlerini dile getirirken, kadın çiftçilerin başarısı büyük takdir topladı. Programda bir konuşma yapan ve proje hakkında bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “Bu proje yalnızca bölgedeki kadınların güçlenmesine değil, aynı zamanda Çanakkale'nin tarımsal ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacaktır. Süs bitkileri üretimi, hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek talep gören bir sektördür. Bu proje sayesinde Çanakkale, bu potansiyeli değerlendirerek tarımsal üretim çeşitliliğini artıracak ve yeni gelir kaynakları oluşturacaktır. Bu projenin başarılı olması, Çanakkale'nin tarımsal potansiyelini daha da ortaya çıkaracak ve diğer bölgeler için de örnek teşkil edecektir. Projenin uzun vadeli hedefleri arasında, Çanakkale, bu proje ile Türkiye'de süs bitkileri üretiminde söz sahibi bir il olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Sonuç olarak, Çanakkale'de başlatılan süs bitkileri üretimi projesi, bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak bir girişimdir. Bu projenin başarılı olması, hem bölgedeki çiftçiler hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise yaptığı açıklamada “Çanakkale Onsekiz Mart Üiversitesi olarak, tarımsal projelere ve yerel ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz. ‘Hanımeli’ projesi, kadın çiftçilerimizin emeklerini uluslararası pazarlara taşıyarak hem Çanakkale'yi hem de Türkiye'yi daha güçlü kılacaktır” dedi.

Muhabir: Cuma Deren