Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle ormanlık alanlarda biyolojik hareketlilik artarken, mantar türleri de yeniden görülmeye başladı. Doğa ve mantar gözlemleriyle tanınan Kamuran Arslan, Çanakkale ormanlarında “Sütlü Dev” olarak bilinen geyik mantarını görüntüledi.

Çanakkale Ormanlarında Geyik Mantarı Görüldü

Kamuran Arslan yaptığı açıklamada, “Lactifluus volemus yani geyik mantarı sezonunu bugün bulduğumuz bu muhteşem güzellikle açmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Geyik Mantarı; turuncuya çalan kahverengi şapkası, krem renkli sık lamelleri ve zedelendiğinde salgıladığı beyaz süt ile dikkat çekiyor. Kendine has kokusuyla tanınan mantarın özellikle nemli meşe ve kayın ormanlarında yetiştiği belirtiliyor.

Uzmanlar, doğru teşhis edilen türlerin yenilebilir olduğunu ancak yabani mantarların bilinçsiz şekilde tüketilmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini vurguluyor.

1234344

Çanakkale Ormanlarının Zengin Florası Dikkat Çekiyor

Kazdağları başta olmak üzere Çanakkale’nin geniş ormanlık alanları, Türkiye’nin en önemli doğal yaşam bölgeleri arasında gösteriliyor. Bölge; meşe, kayın, çam ve kestane ormanlarının yanı sıra yüzlerce bitki ve mantar türüne ev sahipliği yapıyor.

Özellikle yağışlı geçen kış sezonunun ardından ilkbahar ve yaz aylarında doğadaki canlı çeşitliliği daha da belirgin hale geliyor. Çanakkale’nin yüksek oksijen oranına sahip ormanlarında birçok yabani mantar türü doğal ortamında yetişmeye devam ediyor.

Çanakkale’deki yol daha güvenli, hızlı hale geldi
Çanakkale’deki yol daha güvenli, hızlı hale geldi
İçeriği Görüntüle

123-5

Doğa Tutkunlarının İlgi Odağı Oldu

Son yıllarda doğa yürüyüşleri, kamp ve mantar gözlemciliğine olan ilginin artmasıyla birlikte Çanakkale ormanları doğaseverlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Özellikle Ayvacık, Bayramiç, Yenice ve Biga çevresindeki ormanlık alanlar, zengin flora yapısıyla dikkat çekiyor.

Uzmanlar, doğada bulunan mantarların uzman bilgisi olmadan tüketilmemesi gerektiğini hatırlatarak, doğal yaşamın korunması için orman ekosistemine zarar verilmemesi çağrısında bulunuyor.

Ewrrqwr33R

Muhabir: Hülya Öz