Çanakkale'de yeşil mutfak sertifikasyonu incelemeleri sürüyor Çanakkale'de yeşil mutfak sertifikasyonu incelemeleri sürüyor

Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleri ile Kazdağlarında yapılan aşılamaların yanı sıra, doğal olarak yetişen kestaneler köylülere gelir kapısı olurken, özellikle doğal alanlarda yetişen kestaneleri vatandaşlar da toplayabiliyor.

Her yıl Eylül ayında başlayan kestane hasadı bu yıl da başladı. Kazdağları ekosisteminde yetişen doğal kestanelerin aroması ve tadı ile aşılı kestanelerden daha lezzetli olması rağbeti de arttırıyor. Sonbaharın gelmesi ile sert kabuğunu yaran kestaneler olgunlaşmaya başlayınca toplama çalışmaları da başladı. Kazdağları eteklerindeki Bayramiç İlçesine bağlı köylerde geçimini kestane ile sağlayan vatandaşlar hasat çalışmalarına başladı. 

Çin ve Bolivya’nın ardından dünyanın en çok kestane üretildiği ülkelerden biri olan Türkiye. En fazla kestane üreten illerin başında  Aydın, İzmir, Bartın, Sinop ve Bursa gelirken, Çanakkale’de de özellikle Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleri ile yapılan aşılamalar sonucunda  üretim her geçen yıl artıyor.  Her yıl yüzlerce ton kestanenin üretildiği Çanakkale’de bu yıl da hasat sezonu başladı. Kışların vazgeçilmez ürünlerinden biri olan kestane,  Eylül ayı itibari ile sobaların üzerindeki yerini alıyor. 

Muhabir: Cuma Deren