Geçtiğimiz yıl yağışların ardından ormanlık alanlarda bolca çıkan mantarlar, bu yıl da ilk yağmurların yere düşmesi ve toprağın nemlenmesi ile çıkmaya başladı.
Sezonun ilk mantarı olan kanlıca mantarları çam dibinden türemeye başladı. Çanakkale’nin köylerinde geçimini mantar toplayarak geçiren vatandaşlar da mantar sezonuna başladı. Kazdağları’nın göknarları ve kızıl çamları arasında türeyen kanlıcalar ise ayrı bir lezzetli oluyor. Kazdağlarının eteklerindeki Bayramiç ve Yenice İlçelerine bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanarak halk pazarında satılıyor. Bayramiç İlçesine bağlı Alakeçi köyü Kazdağları ormanlık alanlarında köylülerce toplanan sezonun ilk kanlıca mantarları Bayramiç halk pazarına getirilerek satışa sunuldu. İlk mantarlar pazarda 200 TL’den alıcı buldu.
Öte yandan kendi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mantar videoları ile mantar türlerini vatandaşlara tanıtan Kamuran Arslan da sezonu açarak, kaz dağlarının eşsiz lezzeti olan Göknarı kanlıcalarını topladı. Ayrıca yaptığı paylaşımla kanlıca mantarı hakkında da bilgiler veren Kamuran rslan “Kazdağlarının eşsiz doğasında ki mantar turumuzu tamamladık . Mantarınız kanlıca ailesinden göknar kanlıcası olarak da bilinen , bilimsel ismi ile Lactarius salmanicolor, diğer kanlıcalardan ayırt edici özellikleri, özellikle göknar ağaçları ile mikoriza ilişkisi kuran bir mantar türüdür. Genellikle nemli ormanlık alanlarda, göknarların altında bulunur ve genellikle sonbahar aylarında görülür. Şapka kısmı turuncu-kırmızımsı renkte olur. Kesildiğinde ya da zedelendiğinde turuncu renkte bir sıvı salgılar ve Kanlıca İsmini de buradan alır . Dikkat çekici ve ayırt edici özelliği ise diğer Kanlıca türlerinde olduğu gibi zedelenen bölgede yeşerme olmaz , daha çok kırmızımsı bir hal alır. Yenilebilir bir mantardır ve özellikle yağda kızartılarak tüketilir. Lezzeti hafif ve kremsi olup, biraz acımtrakta diyebiliriz . Bazı bölgelerde turşusu da yapılır.. Ancak diğer Lactarius türleriyle karışmaması için dikkatli olunmalıdır” ifadelerine yer verdi.