Çanakkale’de tarım ve hayvancılığın en çok yapıldığı ilçelerden biri olan Biga İlçesi ve köylerinde geleneksel üretimler de geçmişten günümüze taşınarak geleceğe aktarılıyor. Sayısız ürünün yetiştirildiği köyde elde edilen ürünler köylülerin organik yaşamına katkı sağlıyor. Köyde ve ilçede çok yaygın olarak bilinen, çevre ilçe ve köylerden ise herkesin merak ettiği ancak sırrını bilmediği, yemeklerin özel baharatına ilişkin paylaşım Hacıpehlivan Köyü Muhtarlığının sosyal medya hesabından paylaşıldı.
Her yıl sonbaharda yapılan ve bütün yıl kullanılan özel baharatın sır perdesi aralanırken, merak edilen karışımlar da adım adım anlatıldı. Köylülerin zaman zaman bir araya gelerek beraber yaptığı bu nedenle kaynaşmayı da sağlayarak gelenekselleşen bu baharat, sofraların vazgeçilmezi oluyor. Köyde yetiştirilen organik ürünlerden elde edilen bu karışım, yemekleri de tatlandırıyor. Köylüler arasında nohort biber yapımı olarak bilinen karışım bu sene de yapıldı.

Herkesin merakla beklediği karışımın yapılışına ilişkin Hacıpehlivan Köyü Muhtarlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Köyümüzün eşsiz lezzetlerinden biri olan yöresel nohutlu biberin çekim ve yapım işlemleri köyümüzde başladı. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu özel baharat, köyümüzün bereketli topraklarında yetişen kırmızı biberlerin kurutulup kavrulmuş nohut, mısır, poy ve cıbrısa ile harmanlanmasıyla hazırlanıyor. Her yıl sonbaharda yapılan bu üretim, köyümüzde hem dayanışmayı hem de geleneksel tatların yaşatılmasını sağlıyor” ifadelerine yer verildi.
Lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi
Paylaşımın devamında ortaya çıkan lezzetin nasıl kullandığına ilişkin de bilgiler verilerek “Nohutlu biber, özellikle kahvaltı sofralarının baş tacı. Kimi sıcak ekmeğin üzerine tereyağla birlikte sürerek, kimisi de zeytinyağıyla karıştırarak bu lezzeti keyifle tüketiyor. Doğal içeriğiyle hem lezzetli hem de faydalı olan nohutlu biber, köyümüzün en sevilen yöresel ürünlerinden biri olarak sofralarda yerini almaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.




