Sadece ülkemizde değil, dünyanın bir çok ülkesinde farklı renklerde doğada kendi yetişen, zehirli olsa da tıbben bazı alanlarda kullanılan güz çiçeği, Çanakkale’de de açılarak, sararan doğaya renk kattı. Zambakgiller ailesinden olan Latince İsmi Colchicum autumnale olan güz çiğdemi, halk arasında acı çiğdem ismi ile de biliniyor. Sonbahar aylarında çiçek açan, mor renkli, zehirli bir bitki olan güz çiğdemi, rutubetli yerlerde yetişir. Zehirli alkoloidler içerir bu nedenle tıp alanında bazı tedaviler için de kullanılabiliyor.
Çanakkale doğasını karış karış gezerek kendi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla, vatandaşları bilgilendiren ve doğal güzellikleri vatandaşlara tanıtan Orman Yüksek Mühendis Mehmet Akkan, bu kez de güz çiğdemine yer verdi.
Akkan “Zehirli maddeler içermesine rağmen uygun dozlarda romatizma ve nıkris şikayetlerine karşı faydalıdır. İdrar arttırır ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Zehirlenmelere neden olabileceği için uzman tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Tohumlarda bulunan kolşisin maddesi ile romatizmaya, gut hastalığına karşı ilaçlar yapılır. Kullanımı; Haricen tohumları ve yumruları kullanılır. Zehirli bir bitki olan acı çiğdem sınırlı dozda ve kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Bilim insanları güz çiğdemi (ya da acı çiğdem) bitkisinin özünden elde ettikleri ilacın kanserli hücreleri yok ettiğini söylüyor” dedi.
Kanser için çare olabilir
Güz çiğdeminin hastalıklara faydalı olabilmesi için yapılan çalışmalara da değinen Yüksek Mühendis Mehmet Akkan “Bradford Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, güz çiğdeminin henüz laboratuvar aşamasında, güz çiğdemi ekstresinin tümörler üzerinde ‘akıllı bir bomba’ kadar etkin olduğunu belirtti. Araştırmacılar, güz çiğdeminin sağlıklı hücreler üzerinde hiçbir yan etki bırakmadan sadece tümörü hedeflediğini söylüyor. Eski Mısır'dan kalan arşivlerde adı geçen güz çiğdemi tıp camiasının yüzyıllardır bildiği bir bitki. Öne çıkan belli başlı özelliklerinden biri, zehirli olması. Bradford Üniversitesindeki ekip, bitkinin toksik etkisini sadece kanserli hücrelere yöneltmeyi başardıklarını söylüyorlar. Deneme aşamasındaki ilaç, sadece tümörlerin saldığı bir kimyasalla karşılaşınca faal hale getiriyor” dedi.