Çanakkale Barosu İdari Binası’nda düzenlenen toplantıya; Çanakkale Barosu Başkanı Av. Ardahan Dikme, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ahmet Mandacı ve komisyon üyeleri katıldı. Etkinlikte, 2025 yılına ilişkin Çanakkale Hak İhlalleri ve İnsan Hakları Raporu kamuoyuyla paylaşıldı.

Çanakkale’de eski muhtar hayatını kaybetti
Çanakkale’de eski muhtar hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Toplantının açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Ardahan Dikme, insan haklarının evrensel bir değer olduğunu vurgulayarak, hukukun üstünlüğünün ancak bu hakların korunmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Dikme, baronun insan hakları mücadelesine olan kararlılığını yinelerken, her yıl hazırlanan raporların hem yerel hem ulusal ölçekte farkındalık yaratmayı amaçladığını söyledi.

Ardından söz alan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ahmet Mandacı, komisyonun 10 Aralık 2024 – 10 Aralık 2025 tarihleri arasında kendilerine ulaşan başvurular ile sahada yaptıkları incelemeler doğrultusunda hazırladığı rapora ilişkin detaylı bir değerlendirmede bulundu.

“Yaklaşık 500 tutuklu veya hükümlü yerde yatmaktadır”

Açıklamasının devamında Çanakkale Cezaevi koşullarından söz eden Mandacı, “Çanakkale cezaevinde yaklaşık 1700 tutuklu veya hükümlü bulunmaktadır. Bu sayı cezaevi kapasitesinin iki katından fazladır. Yaklaşık 500 tutuklu veya hükümlü yerde yatmaktadır. Öngörülen infaz hukuku düzenlemelerin bir nebze cezaevlerinde kapasite hususunda rahatlamaya yol açacağı düşünülse de bu durum geçici bir sürece işaret etmektedir. Çanakkale cezaevinde personel eksikliği bulunmaktadır. Çalışmakta olan personel yapması gereken işler için iki katı performans sergilemek durumunda kalmaktadır. Personellerin çalışma koşulları olması gerektiği gibi değildir. Yine kapasitenin çok üstünde tutuklu veya hükümlü bulunması sebebiyle nitelikli bir ıslah ve gelişim çalışmaları aksamaktadır. Bu durum tek başına Çanakkale Cezaevi idarecilerinin çözebileceği bir sorun değildir. Adalet Bakanlığına çağrımız Çanakkale Cezaevinin koşullarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğidir” dedi.

Mandacı daha sonraki açıklamalarında maddeler halinde şunları söyledi; “Adil yargılanma hakkı çerçevesinde; 1-yargılamalar uzun sürmektedir, 2-gözaltı talimatı verilen bazı dosyalarda azımsanmayacak sayıda takipsizlik kararı verildiği veya yapılan yargılama sonucunda beraat kararları verildiği görülmektedir. Bu husus lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesi açısından hak ihlallerini barındırmaktadır. 3- Kolluğun bazı soruşturma dosyalarında savcıdan talimat almadan veya geç talimat alarak CMK’ya uygun olmayan işlemler yaptığına dair yakınmalar mevcuttur.

Kamu kurumlarına dilekçe ile başvurulan bazı vatandaşların ve avukatların dilekçelerine süresinde cevap verilmediği hatta bazen hiç cevap verilmediği görülmektedir. Dilekçe hakkı ve mevzuatına göre kamu kurumlarının 60 gün içerisinde cevap verme zorunluluğunu hatırlatmak görevimizdir. Çanakkale Valiliği’ne bu konuda çağrıda bulunuyoruz.

İlimiz Ayvacık ilçesinde bulunan GÖKSEM’de fiili bit yetki karmaşası yaşanmaktadır. Göç idaresinin sorumluluğu ile jandarma ve polisin sorumluluğu ve yetkisi arasında çelişkiler doğmakta, uygulamada birçok soruna yol açmaktadır. Yine bazı avukatların müvekkilleri ile görüştürülmediği hususunda bazı şikayetler tarafımıza iletilmiştir. Kurumun fiziki şartlarından kaynaklı hijyen sorunlarının ise geçen zaman içerisinde giderildiği görülmektedir. Baromuza ve komisyonumuza yapılan tüm başvuruların titizlikle incelendiğini ve mesleğimizin bize yüklediği görevleri yerine getireceğimizi bildiririz.

Baromuza ve komisyonumuza iletilen tüm başvurular titizlikle incelenmekte olup, mesleğimizin bizlere yüklediği sorumluluğun bilincindeyiz. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi adına çalışmalarımız kararlılıkla sürecektir.”

Muhabir: Hülya Öz