Yazarlık ceketini giydiğimden beri siz sayın okurlara daha güzel, daha doyurucu satırlar okutabilmek adına ne çileler çektiğimi bir bilseniz? Kendimi daha ne kadar iyi yetiştirebilirim zaten doyum noktasına ulaşmış bir zatım, diye düşünmeden bu dünyanın en çok okunan yazarları neler kaleme almışlar diye kitap üstüne kitap karıştırayım dedim. Demez olaydım. Shakespeare namlı yazarın, hemen herkesin adını bildiği kitaplarında yazdıklarını görünce bizim dabbelere, siccinlere ,el-cin filmlerimize ne kadar haksızlık ettiğimizi gördüm. Adamın yazdığı bütün oyunlar, hayaletten, perilerden cinlerden geçilmiyor.
Bu kadar doğaüstü olaylar cereyan ederken sarayların içinde, şatolarda ise ilaç için bir tane bile, uzanın prensesim, şöyle yatın haşmetlim deyip kalemiyle büyü bozmak için vücutlarına yazı yazan muskacı karakterini, o zamanın kalelerinin duvarlarındaki meşalelerle ara ki bulasın.
Ayrıca etten kemikten roman karakterlerinin de hiç birinin ayağı yere basmıyor, inandırıcı değil. Adamın karısını öldürmüşler, sevgilisini zehirlemişler ne bileyim annesine kötülük yapmışlar, beyim hala kafiye peşinde, teşbih sevdasında.
Yaptığım bu edebiyat araştırması bir bakıma iyi oldu sayın okur. Çıtanın ne kadar aşağıda olduğunu görmemle bu yazarlık işini çok da ciddiye almamak gerektiğinin idrakine vardım. Ama bu yabancı dil işine de el atmam gerektiğinin bir kez daha farkına varmış oldum. En azından derdimi anlatacak kadar bir dil öğrenmenin zaruretini daha genç yaşta anlamış olsam da, bu topraklarda büyüyen çoğunluğun derdini anlatacak enginlikte bir dil olmadığına karar verince bu görevi ertelemiştim.
Patron çay isteyince lafı bir şekilde İngilizce’ye getirip artık benim de en azından kitap yazacak kadar yabancı dil öğrenme zaruretimden bahsettim. Üzerlerinde güneş batmayan imparatorluğun çocuklarını hayaletlerle, perilerle kandırmışlar yüzyıllardır, bir el atmak icap eder deyince, bol bol içinde fare kapanı geçen ecnebice bir cümleyle mukabelede bulundu. İlk dersi bedavaya mı getirdi yoksa yine benim yakaladığım fare sayısıyla başka bir sayıyı mı karşılaştırıyor tam anlamadım ama dur sen.