Halk oyunlarındaki  Erkek Aksesuarları;

Halk oyunlarındaki  Erkek Aksesuarları;
Tütünlük; Genellikle gümüşten yapılan ve tütün koymaya yarayan bir kutudur. Genellikle savat tekniği ile işlenmiştir.
 
Silahlık; Tabanca ve yatağan gibi silahları koymaya mahsus meşinden kat kat kuşak Şal kuşağın üzerine silahlık bağlanır, iki ayrı deri kemer üzerine dikilmiş, uzun çift cepli deriden bir torbadır. Deri kemerler sayesinden bele bağlanır. Ceplerine tütün tabakası, enfiye kutusu, para kesesi, saat kesesi konur. Alttaki cebe ise kama, tabanca gibi silahlar takılmaktadır. Silahlığın üzerinde kırmızı, gümüş rengi deriden süsler bulunur. Bu süslerin üzerinde kabaralar vardır. Silahlığın bir tarafında uzun bağcıklar, diğer tarafında iki adet toka vardır.
Silahlık göğüs ile kalça arasına yerleştirildikten sonra yandan tokalanır.”
 
Divitlik; İçine divit konur. Okka kalem çıkana kadar, 1600-1700’lerde kullanılan bir eşyadır.
 
Barutluk; Barutluk, tüfek ve tabanca gibi ateşli silahları çalıştıran barut koymak için kullanılan kaplara verilen addır. Barutluklar çeşitli maden, kemik, ahşap, boynuz, deri, kumaş, kağıt ve fildişinden yapılırdı. Üzerlerinde her türlü süsleme tekniği uygulanırdı. Erken örneklerinde doğal boynuz ya da kurutulmuş su kabağı kullanıldığı için barut boynuzu ya da barut kabağı adıyla da anılırlardı.”
 
Kütükler – Fişekler; Silahın kullanımını daha pratik hale getiren fişeklikler, 17. yy’dan itibaren yaygınlaşmaya başlamışlardır. Erken dönem fişeklikleri bugün anladığımız manada kovan içine yerleştirilmiş saf barut ve çekirdekten oluşmuyordu. İlk fişekler tüfek ve tabanca için, içinde bir atımlık barut hakkı muhafaza edilen kalın kağıda sarılı rulolardı. Bu nedenle fişeği rutubetten ve diğer tehlikeli şartlardan korumak için kütüklük veya fişeklik dediğimiz muhfazalar kullanılmıştır. Silahşör üzerinde fişeklik veya kütüklükle birlikte kurşun keseleri de taşımaktadır.”
 
Yağdanlık; Silahları yağlamak için, içine yağ konulan bir parçadır.
 
Boyun dolağı; Boyna dolanan ve boyundaki teri alması için kullanılan bir parçadır. Bazı yörelerde el tezgahlarında dokunan dokumalardan yapılmış olanları kullanılır. İşli olanları da vardır. Ege’de ipek kefiye boyna sarılır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Cemedani ve Ahmediye atkı soğuktan korunmak amacıyla boyna dolanmaktadır.
 
Kemer; Bir şerit şeklinde yapılan ve giyilen esvabı belden sıkıp tutmak için veya sadece süs olarak kullanılan ve bele yalnız bir defa dolanarak önden bir toka ile tutturulan şey.
 
Keseler; Saat Kesesi, Mühür Kesesi, Tütün Kesesi, ,Ağız Kesesi, Çakmak Kesesi, Tarak Kesesi, Divit Kesesi erkek aksesuarı olarak halk oyunlarında kullanılmaktadır.
 
Peşkir; Halk oyunlarında erkek oyuncuların giyiminde kullanılan bir aksesuar olarak görülür.
 
(Devamı gelecek yazımızda)