Kökeni eski dönemlere dayanan Milas Halıları renk ve motif özellikleriyle Türk Dokumaları arasında önemli bir yere sahiptir. 

Kökeni eski dönemlere dayanan Milas Halıları renk ve motif özellikleriyle Türk Dokumaları arasında önemli bir yere sahiptir.  Renk ve motifleriyle de Milas halıları yurt dışında da büyük ilgi görmüştür.  Doğal boyarmaddeler ile boyanan dokumalar geleneksel motifleriyle günümüze kadar gelen nadir örneklerdendir. 
 
Çanakkale halıları 1980 yılına kadar ev döşemesi veya çeyizlik için dokunmuştur.  Yöre halkı geleneksel olarak dokuduğu bu halılara özen ve itina gösterirdi.  Sonraki yıllarda bu dokumalar yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi görmeye başlamıştır.  İstanbul’dan gelen halı tüccarları, evlerde bulunan dokumaları toplayıp, kendi mağazalarında satıp ihracatını yapmışlardır. 
 
Bölgede turizmin de artmasıyla halı satışlarında büyük bir artmış olmuştur.  Halı ticaretine başlanan bu yıllarda çevre illerden de ham maddeler alınmaya başlanmıştır.  Tamamıyla elde işlenen yün, ipliğe dönüştürülüp dokumaya hazır hale getirilmiştir. 
 
Yöre halkının büyük  bir beceriyle dokuduğu halılar özenle hazırlanıp dokunmaktaydı. 
 
Çanakkale halıları ticarete yönelik dokunmaya başlandıkça eski özellik ve renklerini de yitirmeye başlamıştır.  Eskisi kadar zengin motifler halılardan kaybolmuştur.  Sentetik boyaların kolaylığı ve daha fazla renk imkanı olması doğal boyarmaddelerin kullanımını azaltmıştır.  Milas halılarının zengin deseni ve kendine has renkleri yok olma aşamasındadır. 
Günümüz Çanakkale halıları eski günlerini aratmaktadır.  Şu anki dokumalar renk ve modellerinin sınırlı olmasından dolayı eskisi kadar ilgi görmemektedir. 
Makine halılarının ve yurt dışından gelen dokumaların daha ucuz ve çeşitli olması Milas halılarına olan ilgiyi azaltmıştır.
Ticari amaçlı dokunan Çanakkale halıları daha kaba kalitede ve renkleri eski canlılığından çok farklı, soluk renklerle dokunmaktadır.  Daha ucuza mal edilmek istenen dokumalarda farklı hammaddeler kullanılmakta ev dekorasyonuna uygun olması için mat ve yıkanmış olanlar tercih edilmektedir.
Dokumaların kısa sürede bitmesi için daha kaba kalitede dokunan halılar ve sentetik boyalar halıları yok olma aşamasına getirmiştir. 
Çanakkale  halılarının eski özelliklerini korumaya ve dokumaların yozlaşmasının önlenmesini istemektedir.  Çeyizlik olarak dokunan halılarda yüksek kalite ve doğal boyamacılık özelliklerini korumaya çalışmaktadırlar.  Fakat ticari amaçlı dokunan halılarda yozlaşmalar görülmektedir. 
Yöre insanı, Çanakkale halılarının  yozlaşmaması ve eski değerini yitirmemesi için destek ve Çanakkale halılarına ilgi gösterilmesini istemektedir. 
Büyük bir özenle dokunan bu halılar eski özelliklerini yitirip yok olmamalıdırlar.  Türkiye ve Dünyaca tanınan Çanakkale halılarına hak ettikleri değeri verip korunmalıdır.