Çalı olarak yetişen sarı piren bitkisi de mordanlı boya yönteminde kullanılır.

Çalı olarak yetişen sarı piren bitkisi de mordanlı boya yönteminde kullanılır. Sarı piren 35 – 40 cm boylarında Batı Anadolu kıyılarında yetişir.  Doğada çalı şeklinde bulunan sarı piren ine yapraklı salkım halinde uçlarında çiçekleri bulunan bir bitkidir.  Doğada birçok türü görülmektedir.  Sarı boyar maddesi en yüksek olan türü sarı pirendir.  Bahar ayları boyama açısından en uygun zamandır.
 
Anavatanı Türkiye olan ceviz ağacı da boyamada kullanılır. 20 – 25m yüksekliğe ulaşabilen ağacım büyük yeşil yaprakları ve meyveleri vardır.  Tıpta ve kozmetikte de kullanılan cevizin, yeşil meyve kabukları ve yaprakları yün boyamada kullanılır.  Taze veya kurutulmuş olarak kullanılan yaprak ve kabuklarda etken boyarmadde kahverengidir. 
 
Ülkemizde çok sık görülen badem ağacının yaprakları boyamada kullanılır.  Yöreye özgü limon sarısı badem yaprakları ile elde edilir. 
 
Bu yöreye ait Gri rengin özelliği burada bulunan göl çamurudur. Göl Çamuru Özelliği: Gölde oluşan atıklar, hayvan pislikleri çamura siniyor, buradan alınan çamur yöredeki herkes tarafından boyarmadde olarak kullanılıyor. (Devamı gelecek yazımızda)