Türkiye'nin yetiştirdiği önemli kadınlardan biri... Halet Çambel...

Halet Çambel; Hattuşaş'ın bulunduğu Boğazköy'de, stajyer olarak başladığı kazıları hayatı boyunca sürdüren Halet Çambel, bilim dünyası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kurmuştur. Karatepe kalıntılarının ortaya çıkarılmasına ve Hitit dilinin çözülmesine katkısı büyüktür. Türkiye’yi eskrim dalında temsil ederek Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte “Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu” unvanını kazanmıştır. 

Hal böyleyken, Halet Çambel böyle bir kadınken, Çanakkale Belediyesi'nde şöyle bir haber gördüm:

"Prof. Dr. Halet Çambel Sağlıklı Yaşam Merkezi Açılıyor
Adını Arkeolog, ilk Hititolog, ilk Türk kadın eskrimci, Berlin’de düzenlenen olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu olan Halet Çambel’den alan Sağlıklı Yaşam Merkezi, 29 Ekim 2022 Cumartesi günü saat 15:00’da Barbaros Mahallesi Lozan Caddesi’nde (17 Burda AVM arkası) kentlilerin hizmetine açılıyor. 
Gençlerin, çocukların, her yaştaki kentlilerin sporla buluşacağı, ayrıca farklı aktivitelerin de yer alacağı Prof. Dr. Halet Çambel Sağlıklı Yaşam Merkezi açılışına tüm kentlilerimiz davetlidir. "

Ne yalan söyleyeyim, çok hoşuma gitti. Böyle değerli bir ismin yaşatılması noktasında verilen önem bizim toplumumuz yaşatacak olan duygudur.