Türk el halılarına güzel bir örnek olan Çanakkale  dokumalarının  günümüzdeki durumu incelendiğinde, yörede yapılan dokumalarda kullanılan malzemelerde kullanılan malzemenin  hammaddesi yündür. 

 Çanakkale halıları Türk el dokumaları arasında önemli bir yere sahiptir.  17. yy.’dan itibaren dokunmaya başlayan yöremiz halıları, motif ve renk özellikleriyle her zaman beğeni kazanmıştır.  Zengin motifleri ve renkleri her zaman tercih edilen dokumalardan olmuştur. 
               
Zamanında yurt içi ve yurt dışı ticareti yapılan dokumalar zaman içerisinde geleneksel olan motif ve renk özelliklerini kaybetmeye başlamışlardır.  Ekonomik kriz ve ithal halıların ucuzluğu dokumalara olan ilgiyi azaltmıştır. 
 
Türk el halılarına güzel bir örnek olan Çanakkale  dokumalarının  günümüzdeki durumu incelendiğinde, yörede yapılan dokumalarda kullanılan malzemelerde kullanılan malzemenin  hammaddesi yündür.  Doğal boyar maddelerle boyama yapılmaktadır.  Halılar ahşap sarma tezgahlarda dokunmaktadır.  Dokumalar çevrede yetişen doğal boyarmaddelerle boyanmakta ve renkler yöre halkı tarafından belirlenmektedir.  Geleneksel olarak kullanılan renkler genellikle belirli tonlardadır.  Bunların dışına pek çıkılmamaktadır.            .
 
Yörede halıcılığın geçmiş ve bugünle olan karşılaştırmaları sonucu, geçmişte çok büyük rağbet gören dokumalar makine halıları ve ucuz halılar nedeniyle eski çekiciliğini yitirmek üzeredir. 
 
Çanakkale halılarına özelliğini veren doğal boyama zamanla azalmıştır, bu da korkulması gereken bir durumdur.  Ayrıca geleneksel motiflerin zamanla yozlaşıp yok olması Çanakkale Halılarını olumsuz yönde etkilemiştir.
 
Ekonomik kriz, ithal dokumaların ucuzluğu farklı desen ve renk arayışları Çanakkale halıları için bir tehdit oluşturmuştur.  Halen bu el sanatımızı devam ettiren birkaç köy, gelenekselden fazla uzaklaşmayan nadir bölgelerdendir.  Bu bölgeler de kontrol altına alınmazsa el dokumaları olumsuz yönde etkilenecektir. 
 
Köylerde dokunan halılar ve halıların ham maddeleri incelendiğinde, boyama aşamaları, boyama yöntemleri, halılarımızdaki motif ve desen adlarının yöremizde ki dokuyucuların kullandıkları isimler olduğu gözlenmektedir. (Devamı gelecek yazımızda)