Geleneksel halk oyunlarının sahneleme yapılar karşısında zorlandığı ancak; tavır işin içine girdiği yerde işin kolaylaştığı görülüyor.

Geleneksel halk oyunlarının sahneleme yapılar karşısında zorlandığı ancak; tavır işin içine girdiği yerde işin kolaylaştığı görülüyor. Aradan bir iki figür seçersiniz, bazılarını dışarıda bırakırsınız, yinede oynanan halk oyununun ne demek istediği hemen anlaşılır. Acımasız rekabetin hüküm sürdüğü halk oyunları dünyasında halk oyunlarının başka kültürel değerlerle karıştırılmaması hayati bir öneme sahiptir. Böyle bir rekabetin içinde halk oyunlarının icrasını iyi yapamayanların başarı şansı azalıyor. “Otantikliğe” duyulan özlem ,Geleneksel halk oyunları yarışmalarının daha renkli olmasına neden oluyor. Eskiden Geleneksel kelimesini sadece halk bilimi ürünleri için kullanılırdı. Bugün halk oyunlarında Geleneksellik daha iyi anlaşılıyor. Bir de otantik kelimesinden esinlenen ama yazılışı, okunuşu, ifade edilişi aykırı olan cümleler kullanılıyor. “Otantik halk oyunları”, “Halk oyunlarının Otantik oynanışı” v.b. Günümüzde halk oyunları öğreticilerinin, figür adlarını Halk Oyunu adı olarak kullanmaları sorun olarak gözüküyor. 
                Halk oyunlarımız yaşıyor. Halk oyunları kendi kuralları çerçevesinde ve hatta onun ötesindeki mecralarda da gelişen bir kültür  öğesi ve Geleneksel öğelerle birlikte taşranın dışında  kentlerde  halk oyunları değişiyor. Özellikle de oyunların figür hazinesi olan, eski figürler unutuluyor. Yerini yenileri, daha aktif olanlar alıyor. Bazı değişimler pek sorun olmuyor. Ancak bazı alanlardaki yapılan uydurmalar ya da yeni oyunlar sorun olmaktadır. Ancak halk oyunlarında iyi uygulamaların olduğu ve kullanımının da teşvik edildiği  bir gerçektir. 
                Halk Oyunlarının önümüzdeki  yıllardaki programları çok yoğun geçeceğe benziyor. İllerdeki Halk Oyunları derlemeleri çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların bilimsel kriterlere uygun yapılması için, Türkiye’de Bilimsel bir araştırma merkezine süratle ihtiyaç bulunuyor. 
Avrupa Birliğine giriş sürecinde Anadolu’nun geleneksel kültür öğelerinin  Yerel Yönetimlerinde katkılarıyla derlenmesi ve bunların mahalli idarelere kazandırılması, ülkemizin  demokratik kültür bilincinin yerleştirilmesi, önem kazanıyor. Kültürel ve  sosyal açıdan toplumumuzun hazırlanması için birlikte çalışmak, Halk Oyunların oluşumunda ortaya çıkan figürlerin tespiti ve uygulamalarının kaydedilmesi önem arz ediyor.