Tatlılarda vanilya kullanımı benim çok merak ettiğim bir konu.

Tatlılarda vanilya kullanımı benim çok merak ettiğim bir konu. Bu yüzden bunun hakkında biraz araştırma yaptım. Öncelikle keklere koyduğumuz vanilin ile vanilye arasında dağlar kadar fark var ve ikisi aynı şey değil. Bunu bir bilelim. 
Peki aralarındaki fark nedir. 

Vanilya tropikal bölgelerde yetişen bazı orkide türlerinin meyvelerinden çıkarılan tamamen doğal bir üründür. Vanilin ise selülözle birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlayan, kağıt endüstrisinin de yan ürünü olan ligninden kimyasal yolla elde edilen, sentetik bir gıda katkısıdır.

Vanilya çubuklarını 3 şekilde kullanmak mümkündür.
1. Doğrudan Bütün Olarak
Vanilya çubuğu yemeklerde ve tatlılarda bütün olarak kullanılabilir. Farklı kullanım yöntemleri vardır. Sütlü tatlılarda sütü kaynatırken belirli bir süre vanilya çubuğu ile kaynatılır. Vanilya çubuğu süt, krema gibi ürünlerin içinde bekletilir.  Yemeklerde ve tatlılarda dekor amaçlı olarak kullanılabilir. Bal veya reçel gibi ürünlerin içinde aroma vermesi amacıyla 8-10 gün bekletilir.
2. Vanilya Özütü (Ekstresi)
Çok pahalı bir ürün olan vanilyayı çok uzun süre, senelerce bozulmadan saklayarak tatlı ve hamur işlerinde doğal ve ekonomik olarak kullanmaya imkan sağlayan, alkolde çözünmüş vanilya özüdür. Pişirme esnasında vanilya özütünün içerdiği alkol tamamen uçar ve geriye sadece vanilyanın aroması kalır.
Vanilya özütünü evde hazırlamak isteyenler için tarifi;
Malzemeler:
240 ml (1 su bardağı) votka
3-4 adet vanilya çubuğu
Yapılışı:
Vanilya çubukları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir.
Ağzı kapaklı cam bir şişeye veya cam kavanoza bir bardak votkanın içine konulur.
Kapağı hava almayacak şekilde iyice kapatılır, serin ve karanlık bir yerde saklanır.
Alkollü karışım haftada birkaç kez sallayarak karıştırılır, bu şekilde en az 2 ay bekletilir.
Vanilya özütünüz hazırdır, çok uzun süre bozulmadan kullanabilirsiniz.
Votka eksildikçe üzerine eklenir,  bekledikçe aroması yoğunlaşır, daha güzel olur.
Sadece içindeki tohumları çıkardığınız ya da dekor amaçlı kullandığınız çubukları da sonradan bu karışıma ekleyebilirsiniz.
3. Vanilyalı Şeker
Evde vanilya çubukları ile vanilyalı şeker hazırlayabilir bu doğal ve lezzetli ürünü tüm pasta, kek, kurabiye ve sütlü tatlı tariflerinde kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
400 gram toz şeker (2 su bardağı)
1 adet vanilya çubuğu
Yapılışı:
Vanilya çubukları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye bölünür.
Bıçağın ucu ile içindeki siyah vanilya tohumları sıyrılır ve mutfak robotunda biraz şekerle öğütülür.
Kapaklı bir cam kavanoza alınır, üzerine kalan şeker eklenir ve vanilya çubuğu uzunsa ikiye bölünerek şekere saplanır.
En az 2 hafta ağzı kapalı kavanozda aromasının şekere geçmesi için bekletilir.


Kaynak: http://www.yemekmutfak.com/beslenme-diyet/1/68/vanilya-ile-vanilin-ayni-sey-midir-degilse-aralarinda-ne-fark-vardir