Sakız çiğnemek... Bazen sanki deli edici olabiliyor.

Sakız çiğnemek... Bazen sanki deli edici olabiliyor. Özellikle toplum içinde sakız çiğnerken ağzını kapamayanlara tuhaf bakışlar atıyorum. Ne hakkı var ki rahatsız etmeye kendini. Aynısı yemek yerken de geçerli. 
En iyisi mi ben herkese bir sakın zararlarından bahsedeyim, biraz da caydırıcı olsun. 

Baş ağrısı: Özellikle genç bireylerde görülen baş ağrısının kaynağı sakız çiğneme alışkanlığı olabileceğini biliyoruz. Sakız ile kötüleşen baş ağrısı tipleri ise migren ve gerilim tipi  olarak sıralanabilir.
Bağırsak florası zararı: Sakız içerisinde bulunan katkı maddelerinin bağırsak florasına zarar verebileceği bilinmekte. Özellikle aspartam ve yazıda yer verdiğim xylitol bağırsak florasını bozabilir.
Hava yutma ve gaz: Sakız çiğnerken küçük hava paketlerini farketmeden yutarsınız. Bu bağırsaklarınızda ciddi gaz birikmesi ile sizi rahatsız edebilir.
Ayrıca sakız içerisinde bulunan laksatifler (bağırsak üzerinde dışkıyı yumuşatan içerik) gaz ve ishal şikayetini ilerletebilir.
Bu sebeple özellikle irritabl bağırsak sendromuna sahip bireylerin sakız çiğnemeyi tekrardan düşünmesi önemli.
Çene eklemi problemleri: Sakız çiğnemek çene eklemi (Temporomandibular joint-TMJ) problemi olanlarda durumu kötüleştirebilir. Zira sürekli çiğneme eylemi mevcut eklem harabiyetini arttırabilir.