Sözlük anlamı olarak 'Bir bilim dalını, bir sanatı ya da teknik bilgileri öğretmeyi meslek edinmiş, okulda öğrencilere ders veren kimse.'

Sözlük anlamı olarak
"Bir bilim dalını, bir sanatı ya da teknik bilgileri öğretmeyi meslek edinmiş, okulda öğrencilere ders veren kimse." Diye geçse de insanoğlu beşikten mezara kadar doğduğu andan itibaren sürekli bir şeyler öğrenme öğretme telaşı içersindedir.
Eğitim ilk olarak ailede başlar ve biz ilk önce anne babamız kardeşlerimiz ailemiz vasıtasıyla bir şeyler öğrenmeye başlarız. Sonra bu işleyiş bir çok kişiye uzun yıllar boyunca okul hayatında devam eder sonrasında iş ve çevre faktörü girer devreye.
Çeşitli sebeplerden dolayı  okul hayatında olamayanlar ama içinde her zaman bir şeyler öğrenme arzusu barındıranlar ise bu bilgi açıklarını hayat okulunda tahsillerine devam ederlerken  kapatmaya çalışırlar.
Kimilerine göre onlar hayata bilmem kaç sıfır geride başlamış olsa da kimilerine göre hiç bir okulda öğretilmeyen onlarca bilgiyi tecrübeyi edinip şanslı bile sayılabilirler.
Kişiye göre ve kişinin kendini ne kadar yetiştirdiğine dönüştürdüğüne ve geliştirdigine ne kadar iyi yönde olgunlaştığına göre değişir.
Yunus Emre'nin dediği gibi 
"İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendin bilmezsin
Ya nice okumaktır"
Kişi kendini ve haddini bilmedikten, insanca bilmedikten sonra kaç okul bitirdiğinin kaç dil bildiğinin hiç bir kıymeti yoktur zannımca...
Öte yandan Hz. Ali'nin dediği gibi 
"Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" 
düsturuyla hareket edip işini layıkıyla yapan öğretmenlerimizi baş üstünde tutmamız gerekir.
İnsan her zaman her yaşta her yerde birilerinden bir şeyler öğrenmeye meyillidir yeterki içinde istek olsun, küçücük bir çocuktan bir böcekten bir çiçekten herhangi bir canlıdan alamayacağı ders yoktur.
Yeter ki görmeyi bilsin bakmayı bilsin...
İşte bu yüzden hiç kimsenin kimseyi hor hakir ve aşağı görmeye hakkı yoktur. İnsanların ünvanları mevkileri makamları gelip geçicidir kalıcı olan tek şey iyilikle yaptıkları işlerdir.
"Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş" 
denildiği gibi ettiğimiz iyilikler gördüğümüz güzellikler bizi bir kat daha fazla insan kılacaktır...
Bu sebeple bize en ufacık bir katkısı öğretisi olmuş tüm (öğretmenlerimizin) günleri bir gün değil her daim kutlu olsun.
Sevgiyle kalın hoş kalın öğrenme isteğiniz öğretme arzunuz hiç bitmesin efendim.
Saygıyla