Dünya genelinde espresso ile aynı popülerliğe sahip olan Türk kahvesi en çok tüketilen kahveler arasında yer almaktadır.

Kahveler her zaman demlenme yöntemleri ile servis edilirken Türk kahvesi kaynatılarak servis edilen tek kahve türü olarak da oldukça özeldir.
 
Türk kahvesi ince kenarlı küçük fincanlarla servis edilir. Fincanların bu yapısı kahvenin uzun süre sıcak kalmasını sağlar. Kahve köpüğü sayesinde de diğer kahvelere göre daha uzun süre sıcak kalır. Tüm kahve türleri demlenme işlemi esnasında süzülür. Türk kahvesi ise hiçbir şekilde süzülmez. Telvesi kendiliğinden dibe çöken tek kahve türüdür.
 
Toplumsal değerler arasında yer alan Türk kahvesi özel günlerde mutlaka servis edilir. Bayramlarda, kız isteme törenlerinde mutlaka servis edilen kahve ev sahiplerinin misafirleri ile sözsüz bir iletişim kurmasını sağlar.
 
Kahve ile birlikte servis edilen su, iki neden dolayı ikram edilir. İlk neden eğer kahve ikram edilen misafirin karnı açsa önce suyu sonra kahveyi içer. Bu sayede ev sahibi yemek hazırlaması gerektiğini misafirine sormadan anlamış olur. Kahvenin yanında ikram edilen su aynı zamanda içen kişinin damağını temizlemesini sağlar. Kahvenin tadının daha iyi almak için öncesinde su içilmesi gerekir. “Bir kahvenin kırk yıl hatırı var.” sözü ile Türk kültüründeki önemi belirtilen kahve aynı zamanda falı bakılan tek kahve türü olarak da bilinir. (Alıntıdır)