Türk-Alman Dostluk Haftası münasebetiyle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen programlara katılmak üzere Bakü’de bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, bazı akademik işbirliklerine de imza attı. Rektör Erenoğlu, Azerbaycan Milli Konservatuvarı Rektörü Kamilə Hüseyn qızı Dadaş-zadə ile bir araya gelerek iki üniversite arasında akademik işbirliklerinin güçlendirilmesine yönelik verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Özellikle akademisyen ve öğrenci değişim programlarının yaygınlaştırılması konusundaki ortak hedefler ele alınırken, ÇOMÜ’nün yürütmekte olduğu “Yeşil Dönüşüm Sertifikalı Eğitimler” kapsamında karşılıklı işbirliği imkanları değerlendirildi.

Adada ilaçlama çalışmaları aralıksız sürüyor
Adada ilaçlama çalışmaları aralıksız sürüyor
İçeriği Görüntüle

Görüşme sırasında Azerbaycanlı tanınmış akademisyen ve yazar Prof. Dr. Çingiz Abdullayev de toplantıya eşlik ederek, akademik ve kültürel iş birliğine verdiği destekle dikkat çekti. Rektör Erenoğlu, gösterilen ilgi ve misafirperverlik için Kamilə Hüseyn qızı Dadaş-zadə’ye teşekkürlerini iletirken, bu tür uluslararası işbirliklerinin iki üniversite ve ülkelerimiz arasındaki bağları daha da kuvvetlendireceğine olan inancını dile getirdi.

Bakü’deki üniversitelerle iş birliği

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun bir başka ziyareti ise Azerbaycan Devlet Pedaqoji Üniversitesi (ADPU) Rektörlüğü görevine atanan Prof. Dr. Cəfər Cəfərov önelik oldu Makamında gerçekleştirilen ziyarette, iki üniversite arasında karşılıklı akademik iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik verimli bir istişare gerçekleştirildi. Özellikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Azerbaycan Devlet Pedaqoji Üniversitesi arasında; karşılıklı akademisyen ve öğrenci değişim programları (Erasmus+ KA171 ve Orhun Değişim Programı kapsamında) idari personel hareketliliği, ÇOMÜ’nün TİKA desteğiyle Türk Dünyası ve Balkanlar’da yürütmekte olduğu sertifikalı Yeşil Dönüşüm Eğitim Programı çerçevesinde ortak uygulamalar yapılması konularında ön mutabakata varıldı ve ilke anlaşması sağlandı. Ziyarette ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin öncülük ettiği yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı eğitim faaliyetlerinin Azerbaycan’daki üniversitelerle paylaşılması, bu kapsamda ortak projeler geliştirilmesi konularında görüş birliğine varıldı.

Konferansta sunum yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Azerbaycan-Alman Dostluk Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Azerbaycan-Almanya İkili İlişkiler ve Perspektifler” başlıklı uluslararası konferansa katılarak önemli bir akademik sunum gerçekleştirdi. Azerbaycan Milli Tarih Müzesi’nin ev sahipliğinde ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi iş birliğiyle gerçekleşen konferansta Rektör Erenoğlu, “Bilimle Güçlenen Dostluk: Türk Dünyası, Avrupa ve Gelecek Nesiller İçin Ortak Vizyon” temalı konuşmasında, bilim diplomasisi, sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm, dijital sağlık ve yapay zeka tabanlı çözümler ile Türk Dünyası arasındaki stratejik iş birlikleri gibi kritik konulara vurgu yaptı.

ÇOMÜ’nün 2023 yılında UNESCO iş birliğiyle gerçekleştirdiği Uluslararası Troya Barış ve Medeniyet Forumu örneği, barış ve sürdürülebilir kalkınma alanında önemli bir model olarak takdim edildi. Prof. Dr. Erenoğlu, konferansın sonunda Azerbaycan ve Almanya’daki iş birliği paydaşlarına, Azerbaycan Milli Tarih Müzesi ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’ne teşekkürlerini sundu.

Kaynak: Haber Merkezi