Türkiye'nin dört bir yanından gelen Yörükler buluştu (Video)
Türkiye'nin dört bir yanından gelen Yörükler buluştu (Video)
İçeriği Görüntüle

Okul forması alırken fiyatın ve dayanıklılığın yanı sıra kumaş türü de büyük önem taşıyor. Sektör temsilcileri, ağır ve parlak duran polyester kumaşların çocuklarda terlemeye bağlı hastalıklara yol açabileceğine dikkati çekerek, etiket hilelerine karşı uyarıyor.
Yeni eğitim öğretim döneminde mağazalarda okul kıyafeti hareketliliği yaşanırken, velilerin en çok fiyat ve dayanıklılığa baktığı ürünlerde kumaş türü de önemli bir ayrıntı olarak öne çıkıyor. Parlaklığı ve ağırlığı nedeniyle daha kaliteli sanılabilen polyester kumaşların teri emmemesi, özellikle gün içinde sürekli hareket halinde olan öğrenciler için dezavantaj oluştururken, pamuklu ürünler daha hafif ve kullanım açısından daha konforlu bir seçenek olarak gösteriliyor.

"Pamuklu ürünler belki polyesterli ürünler kadar dayanıklı olmayabilir ama sağlıklı"
İzmit'te tekstil sektöründe faaliyet gösteren giyim mağazası sahibi Ceyhun Eken, pamuklu ürün üretimine devam ettiklerini belirterek, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da pamuklu ürünlerle ilgili üretimimize devam ediyoruz. Polyester ve parlak olması, bazen daha ekonomik olması nedeniyle tüketicinin bunların daha iyi olduğunu düşünmesi doğru değil. Pamuklu ürünler belki polyesterli ürünler kadar dayanıklı olmayabilir ama sağlıklı. Sağlık açısından da bakanlığımızın uygun gördüğü, ilgili kurumlara tebliğ ettiği kıyafet yönetmeliğindeki esaslara uygun olarak üretim yapmaya devam ediyoruz" dedi.

"Astım, bronşit gibi rahatsızlıklara sebep olabilir"
Velileri piyasadaki etiket hilelerine karşı da uyaran Eken, merdiven altı üretim yapan bazı firmaların tamamen polyester olan ürünlere "yüzde 100 pamuk" etiketi basabildiğini kaydetti. Eken, "Burada şuna dikkat edilebilir; polyesterli ürün biraz daha sert olur, tuşesi çok yumuşak olmaz ve ağır olur. Vatandaş bazen 'İyi, bak bu güzel' diye düşünebilir ama esasen o değil. Pamuklu ürün biraz daha hafif olur, renkleri belki çok canlı durmayabilir ama sağlıklı olur. Bunu anlamak için gramajına, kumaşın tokluğuna, tuşesine ve fiyatına bakmaları gerekiyor. Bazen polyesterli ürünü pamuklu ürünün çok daha üzerinde fiyata satan firmalar da var. Üründen biraz anlamak lazım ya da doğru adresleri tercih etmek gerekiyor. Biz özellikle pamuklu ürünleri tercih ediyoruz. Bu konuda bize herhangi bir baskı veya talep olmamasına rağmen özellikle böyle ilerliyoruz. Önemli olan sağlık. Kişi terlediğinde polyester emici özelliği olmadığı için ter vücut üzerinde kalıyor ve soğuyor. İlkokul öğrencileri de özellikle çok hareketli oluyorlar. Astım, bronşit gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Koku da yapar. Etkenler bunlar" diye konuştu.

"Piyasanın yaklaşık yüzde 40 altında alışveriş yapmış oluyorlar"
Ham madde ve üretim maliyetlerindeki artışlara rağmen fiyatları dengede tutmaya çalıştıklarını söyleyen Eken, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizden alışveriş yapan veli ve öğrencilerimize ücretsiz tadilat, terzi hizmeti vermeye devam ediyoruz. Bir paça terzide 200-250 lira olmuş. 400 liraya pantolon satıyoruz, paçasını biz ücretsiz yapıyoruz. Normal fiyatlarımız piyasanın yaklaşık yüzde 25 altında. Verdiğimiz ücretsiz hizmetler de değerlendirildiğinde veliler yaklaşık yüzde 40 piyasanın altında alışveriş yapmış oluyor. Nakit alışveriş yapanlara peşin fiyatının yüzde 10 altında hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunun yanında taksitli alışveriş yapma fırsatı da var. Büyükşehir Belediyemizin projesi olan 41 Kart da geçerli. Esasen reel piyasada yaklaşık yüzde 70 mertebelerinde yükseliş oldu. Ham maddeye zam geldi, işçilik, enerji vesaire arttı. Biz geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 20 yukarı yönlü ortalama güncelleme yaptık. Bunun yanında tadilat hizmetlerini ücretsiz verdiğimizi hesaba katarsak geçen yılki fiyatlara ve daha altına satış yapmaya devam ediyoruz. Bu da velinin bütçesine ciddi anlamda katkı sağlıyor."

Bir öğrencinin kıyafet maliyeti 1300 liradan başlıyor
İlkokul grubunda tişörtlerin 350-400 lira, pantolonların ise 280 liradan başladığını belirten Eken, kumaş gramajının arttığı ortaokul ve lise gruplarında fiyatların bir miktar yükseldiğini aktardı. Kışlık sweatshirt fiyatlarının 600 ile 700 lira bandında olduğunu belirten Eken, "Bir ilkokul öğrencisi 3 ya da 4 parça kıyafetten oluşan okul forması setini yaklaşık 1300 ila 1800 lira arasında dizebiliyor. Bu rakam ortaokullarda 1500 ila 2000 lira, liselerde ise 1700 ila 2200 lira arasında değişiklik gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA