Covid-19 pandemisinden sonra dünyanın çeşitli yerlerinde endişe yaratmaya başlayan viral hastalıklardan bir tanesi olan ve son dönemde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda bilinen ve daha çok Afrika kıtasının Batı ve Orta kesimlerinde görülen virüs, son dönemde daha farklı şekillerde ve farklı insan popülasyonlarında etki göstermeye başladı.
Kemirgenlerde ve yabani hayvanların vücutlarında görülen maymun çiçeği virüsü, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşarak insanlar arasında yayılım gösteriyor. Geçmişte yabani hayvandan insana bulaşın sınırlı olması, insandan insana bulaşın ise yoğun ve uzun süreli temas gerektirmesi nedeniyle yalnızca belirli bölgelerde görülüp vakalar ise aile içerisinde sınırlı kalan virüsün son dönemde görülme alanı olan Afrika kıtasıyla bağlantısı olmayan kişilerde, ondan fazla ülkede ciddi belirtilerle seyreden vakaların görülmesi bu virüse ilişkin araştırmaların yoğunlaşmasına neden oldu.
Türkiye’ye gelir mi?, Salgın yapar mı?
Prof. Dr. Alper Şener, son dönemde yayılan ‘Maymun çiçek virüsü’ ile ilgili sosyal medya hesapları üzerinden merak edilenlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunarak, uyardı. Maymun çiçek virüsünün hayvanlardan insanlara, şimdide insanlar arasında yayılmaya devam ettiğini aktaran Şener şunlar söyledi; “Afrika’da olağan üstü bir durum var ve devam ediyor. 2022 yılında dünya üzerinde 95 bin olgu görüldü ve 180’i ölüm ile sonuçlandı. Afrika’da 2023’de 15bin, 2024’de 17 bin 500 olgu. Kongo’da vakaların 2/3’si 15 yaş altında. İki virüs tipi var. Tip 1, Orta Afrika’da endemik ve daha ölümcül . Tip 2, Batı Afrika’da endemik, ölüm oranı çok düşük. Bulaş yolları yakın temas, kişi, kontamine materyaller havlu, çarşaf, kıyafet, cinsel temas. Tanı; lezyondan sürüntü, kurut MpoxPCR. Lezyon yok ise ağızdan, genital, rektal sürüntü. Tedavi; tecovirimat, birincidofovir.
Türkiye’ye gelir mi? Avrupa’da görüldüğüne göre Afrika ülkelerine seyahatte dikkat. Afrika ülkelerinden gelenlere dikkat. Haritadaki bölgenin özelliği, Afrika’nın en kalabalık bölgesi. Salgın yapar mı? Yaparsa, 1980 öncesi doğumlu çiçek aşılı sağlık çalışanları karaborsa olur. Çünkü bu kişilerin kısmen korunduğuna dair bilimsel bir kaç dayanak var."