Çanakkale’de domates denince akla gelen Kumkale’de gerçekleşen toplantıya, Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Ezine İlçe Müdürü Ramazan Eren, İl Genel Meclis Üyesi Ufuk Ünver ve Hüseyin Babacanoğlu, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ve Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü’nden Uzmanlar, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Akademisyenler, Ziraat Odası Meclis Başkanı Engin Kandemir, Ziraat Odası Meclis Üyeleri Necmi Mutlu, Cahit Toprakkarıştıran, Alaattin Sürücü, Eyüp Çakıroğlu, Sebahattin Öksüz, Hüseyin Cesur, Nevzat Güngör, Abdulkerim Yavuz, il şube müdürleri ve personelleri, köy muhtarları, Kumkale ve çevre köylerden gelen çok sayıda üretici katıldı.

“Birey olarak değil, beraber hareket etmek gerek”
Toplantıda konuşma yapan Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’nin tarım ve domates üretiminin en yoğun yapıldığı yer olan Kumkale Köyü’nde böyle bir kalabalık görmenin kendilerini memnun ettiğini belirterek, ‘tuta’ zararlısında mücadeleye karşı üreticilerin yaşadığı zorluklara değindi. Bu mücadelede birey olarak değil, beraber hareket etmek gerektiğine dikkat çeken Kaya, “ Bu projeye üreticilerimizin sahip çıkmasını istiyorum. 2009 Yılında kendini gösteren, 2010 yılında baş belası haline gelen ‘tuta’ en çok bu bölgede yaşayan üreticilerimize zarar verdi. 2010 Yılında ‘tuta’ hastalıktan çıktı, biz bunu hallettik dedik, 2016 oldu daha da büyük bir baş belası olarak ‘tuta’ zararlısı tekrar çıktı. Birçok üreticimiz büyük zarar etti, tarlalarını sürmek zorunda kaldı. ‘Tuta’ ile mücadeleyi başardık derken başka zararlılar da çıkacaktır. Bizler o diğer çıkan hastalıklarla da mücadele edeceğiz. 2009’da kaybettik, 2010’da kaybettik. 2016’da kaybettik. Artık biz bu savaşı kazanacağız. Bakanlığımız, tarım il müdürlüğümüz, üniversitemiz ve ziraat odamız olarak siz üreticilerimizin yanındayız. Bizleri arayarak her türlü bilgiyi temin edebilir, sahada gördüğünüz sıkıntılarda bizleri davet edebilirsiniz. Hastalık yayılmadan ilk tespit çok önemli. Mühendislerimiz gecenin bir vaktine kadar sahada kalacak. Tuzakların temini konusunda çalışma başlattık. Bizler elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Siz değerli üreticilerimiz de bizlere destek olur, doğru zamanda ve birlikte hareket edersek bu zararlıya karşı başarılı olacağız. Bizleri ağırlayan Kumkale Köyü Muhtarımız, üyelerimiz ve üreticilerimize yoğun katılımdan dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Üreticiye izleyecekleri yol anlatıldı
Üreticilerin yoğun ilgilisiyle geçen toplantıda ‘tuta’ ile mücadele ile ilgili sunumlar yapan uzmanlar, ayrıca mücadele ile ilgili tuzakları da üreticilere tanıttı. Geç saatlere kadar süren toplantıda üreticilerin nasıl yol izleyecekleri ve uygulayacakları teknikler hakkında bilgiler verildi. Daha önce yapılan çalışmaları ve domateste görülen diğer virüs ve mantar hastalıklarını üreticilere anlatan Uzmanlar, “Bakanlığımızın bu çalışması Türkiye’de başlatılan en büyük çalışmadır. Bundan önce bu kadar büyük bir çalışma yapılmadı” dediler. Toplantıda, üreticilerin sorularına da cevap verip, yapılan yanlışların tespitini yaparak doğrusuyla üreticilere ilgililerce anlatıldı. Gecenin sonunda Çanakkale Ziraat Odası Başkanlığı üreticilere çekişle 20 adet tuzak hediye etti. Çanakkale Ziraat Odası ve Tarım İl müdürlüğü yetkilileri köy kahvesinde üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra köyden ayrıldılar.

Editör: Ersan Küçükkuru