Biga Devlet Hastanesi Başhekimi ve Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emrah Demirci, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Prostat kanserinin özellikle 50 yaş ve üzeri erkeklerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Demirci, bu hastalığın erken teşhisinin tedavi sürecindeki kritik önemini vurguladı.

Prostat Kanseri Riski Ailede Var mı?

Op. Dr. Demirci, ailede prostat kanseri öyküsü bulunan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Özellikle, babasında prostat kanseri olan bir erkeğin kansere yakalanma riskinin, normal bir erkeğe göre iki kat fazla olduğunu belirten Demirci, "Kardeşinde prostat kanseri bulunan bir kişide bu risk üç kat artar" ifadelerini kullandı.

Prostat Kanserine Karşı Uyarı: İdrar Zorluklarına Dikkat

Prostat kanseri sinsi ilerleyen bir hastalık olarak bilinirken, Op. Dr. Demirci özellikle idrar yapmada zorlanma, gece sık idrara çıkma gibi şikayetleri olan erkeklerin vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini söyledi. Prostatın, idrar kanalı çevresini saran bir organ olduğunu ve yaşla birlikte büyüdüğünü ifade eden Demirci, prostat kanserinin dünya genelinde erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe şu belirtiler ortaya çıkabilir:

  • İdrar yapmada zorlanma,
  • Sık idrara çıkma,
  • İdrar hızında azalma,
  • Meniden veya idrardan kan gelmesi,
  • Sertleşme sorunları,
  • İleri evrelerde sırt, kalça ve bacak ağrıları.

Bu gibi belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Dr. Demirci, düzenli prostat muayenesi ve kontrollerin hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Prostat kanserinin erken tanısının tedavi açısından hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Op. Dr. Demirci, ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 50 yaşından sonra en az bir kez üroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi. Prostat kanserinin tanısında en sık kullanılan yöntemler ise parmakla prostat muayenesi, PSA testi ve şüpheli durumlarda ultrason eşliğinde prostat biyopsisi olarak sıralanıyor.

Tedavi Yöntemleri: Erken Tanı Hayat Kurtarır

Prostat kanserinin yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu ve bazen sadece takip edilmesinin yeterli olabileceğini ifade eden Dr. Demirci, bu süreçte hasta-hekim arasındaki iyi iletişimin önemini vurguladı. Tedavi seçenekleri arasında ise ameliyat, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi yer alıyor. Op. Dr. Demirci, "Erken teşhis edilen prostat kanseri vakalarında hastalar, uygun tedavi ile tamamen iyileşebilir. Hekiminiz, sizinle birlikte en uygun tedavi yöntemini belirleyerek, hastalığı kontrol altına alacaktır" şeklinde konuştu.

“İdrar kaçırma sorunu olan kadınlar, tedaviyi ihmal etmemeli” “İdrar kaçırma sorunu olan kadınlar, tedaviyi ihmal etmemeli”

Prostat kanserinin farkındalığının artırılması gerektiğini belirten Op. Dr. Demirci, tüm erkekleri 50 yaşından sonra düzenli olarak prostat muayenesine çağırarak açıklamalarını sonlandırdı.

Muhabir: Ogün İnal